του Χάρη Ντιγριντάκη
Στις ράγες νομικής θωράκισης του εισέρχεται το Βιομηχανικό Πάρκο Οινοφύτων στη Βοιωτία στο οποίο παράγεται το 35% του Βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Μέσω του επί θύραις νομοθετήματος, που κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του 2018 εμπεριέχονται 12 παρεμβάσεις οι οποίες πρόκειται να δώσουν τη βάση όπου θα κτιστεί το εποικοδόμημα του εγχειρήματος συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης 250 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μη οριοθετημένη έκταση στην οποία αναπτύσσονται 1000 επιχειρήσεις σε 4 συγκεντρώσεις οι άτυπες βιομηχανικές μονάδες.

Με την εξυγίανση της περιοχής όχι μόνο θα εξυγιανθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις αλλά η έκταση 11.500 στρεμμάτων θα γίνει πόλος έλξης και για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες συνδεδεμένες με τους τομείς της αγροδιατροφής, της μεταποίησης, της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η περιοχή άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Ασωπού ποταμού, που εκτείνεται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και πέριξ της Δημοτικής Ενότητας Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας του νομού Βοιωτίας, χαρακτηρίζεται ως περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης.

Στην χαρακτηριζόμενη με την προηγούμενη παράγραφο περιοχή μπορεί να ιδρυθεί αποκλειστικά Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ), τα όρια του οποίου καταλαμβάνουν το σύνολο της έκτασης που οριοθετούνται με το τοπογραφικό διάγραμμα της προηγούμενης παραγράφου εξαιρουμένων τυχόν εκτάσεων που βάσει κείμενων διατάξεων απαγορεύεται να ενταχθούν σε επιχειρηματικό πάρκο.

Επίσης προβλέπεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) του ΕΠΕ συμμετέχει υποχρεωτικά ένας τουλάχιστον από τους εξής φορείς: α) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, β) Δήμος Τανάγρας, γ) ν.π.ι.δ με την επωνυμία «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας» και δ) ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Α.Ε.».

Κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων, η ανάπτυξη και λειτουργία του ΕΠΕ μπορεί να υλοποιείται τμηματοποιημένα και σταδιακά, κατά μέγιστο σε τέσσερα (4) διακριτά τμήματα της έκτασης του ΕΠΕ και αντίστοιχα σε έως τέσσερις (4) φάσεις.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με την παράγραφο 56Β στην περίπτωση τμηματοποιημένης υλοποίησης και λειτουργίας του ΕΠΕ, ως προς το μετοχικό κεφάλαιο ισχύουν τα εξής:

α) με την υποβολή της αίτησης το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΑΝΕΠ δεν μπορεί να είναι μικρότερο του ένα τοις εκατό (1%) του απαιτούμενου συνολικού προϋπολογισμού των έργων υποδομής (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), όπως αυτά περιγράφονται στο επιχειρηματικό σχέδιο της παρ. 5 του άρθρου 46.

β) εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 46 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΕΑΝΕΠ οφείλει να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε το σύνολο του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου να μην είναι μικρότερο του δέκα τοις εκατό (10%) του προϋπολογισμού των έργων υποδομής του κάθε τμήματος και φάσης ανάπτυξης, εκ του οποίου ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) καταβάλλεται σε μετρητά.

Η προθεσμία για την κάλυψη του προβλεπόμενου μετοχικού κεφαλαίου κάθε τμήματος και φάσης ανάπτυξης υπολογίζεται από την έναρξη υλοποίησης κάθε αντίστοιχου τμήματος και φάσης ανάπτυξης.
Οι παρεμβάσεις
1. Δημιουργία Μονάδας Καθαρισµού Αποβλήτων στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων Σχηματαρίου
2. Αναβάθμιση – Επέκταση – Εκσυγχρονισμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σχηματαρίου και Ολοκλήρωση και Αναβάθμιση Εσωτερικών και Εξωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων του Δήµου Τανάγρας και Μεταφοράς στην Μονάδα ΕΕΛ Σχηματαρίου/Οινοφύτων
3. Βελτίωση αστικών και περιαστικών μικρο-υποδομών και ανάπτυξη εφαρμογών «έξυπνης πόλης» που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων, καθώς και στην προσέλκυση επισκεπτών στην ευρύτερη «περιοχή παρέμβασης» της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού
4. Στήριξη της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στην Λειτουργική Περιοχή Παρέμβασης της Ο.Χ.Ε. ΛΑΠ Ασωπού στο πλαίσιο Ειδικών Στρατηγικών Εξειδίκευσης ΠΕΠ Στ. Ελλάδας που αφορούν Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
5. Εφαρμογή της Αποκατάστασης των Περιοχών Εκροής παράνοµων αγωγών και ανεξέλεγκτων απορρίψεων στον ποταμό Ασωπό (αποτέλεσµα έρευνας ΕΜΠ – ΑΠ 4 ΟΣΠΠ)
6. Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Χημικών Διεργασιών ΕΑΒ για την μείωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος

7. Υποδομές Απορροής Οµβρίων στην ευρύτερη περιοχή του οικισµού Οινόης

8. Μελέτη, Κατασκευή και Λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΟΔΒ Α)
9. Ανάπτυξη και λειτουργία «Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος» ΛΑΠ Ασωπού (κωδικοποίηση των εστιών ρύπανσης και των υπαίτιων ρυπαντών και λήψη / παρακολούθηση μέτρων εξυγίανσης και εξάλειψης των εστιών ρύπανσης, υποστήριξη σχεδιασµού, διενέργειας και εφαρμογής περιβαλλοντικών ελέγχων, Περιβαλλοντικό Μητρώο, ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, πιλοτικές / ερευνητικές δράσεις κ.λπ.)
10. Διερευνητική παρακολούθηση των σημειακών απορρίψεων στον ποταμό Ασωπό
11. Καταγραφή των αγωγών που εκρέουν στον Ασωπό και Σχέδιο Αποκατάστασης των περιοχών εκροής στην Λειτουργική Περιοχή Παρέμβασης της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού
12. Ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού στην Περιοχή Παρέμβασης της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού – Εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήµου Τανάγρας.
Υπογραμμίζεται ότι με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης αποτελεί έναν εκ των κύριων εμπνευστών του project σε συνεργασία με τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα), του Δήμου Τανάγρας αλλά και των οικονομικών φορέων της περιοχής, διαμορφώθηκε κατόπιν ευρείας διαβούλευσης μία στρατηγική για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής (Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού Ποταμού και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων – Σχηματαρίου – ΟΣΣΠ).

Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει α) την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) της ΑΒΣ Οινόφυτων – Σχηματαρίου και β) την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ΛΑΠ Ασωπού για την περιβαλλοντική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Κατόπιν μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Τανάγρας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εξειδικευμένη μελέτη για την οριοθέτηση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης των Οινοφύτων ως περιοχής που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης.