metro0602Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών για την διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στο υπόγειο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ., η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της εταιρείας οργάνωσε, σε συνεργασία με το Π.Σ., το ΕΚΑΒ και την ΕΛΑΣ, άσκηση ετοιμότητας με σενάριο «Φωτιά σε Συρμό στη Σήραγγα». 

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 01:00 το πρωί στο νέο σταθμό «Ελληνικό» του δικτύου και στόχο είχε την ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, τη δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Το σενάριο προέβλεπε ότι κατά την κίνηση επιβατικού συρμού από τον σταθμό «Αργυρούπολη» προς τον σταθμό «Ελληνικό» εκδηλώνεται φωτιά μεταξύ δευτέρου και τρίτου οχήματος. Πυκνοί καπνοί αναδύονται, κατακλύζουν τους χώρους των επιβατών και δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Κάποιοι από τους επιβάτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον οδηγό του συρμού μέσω του «Σήματος Κινδύνου Επιβατών», ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρούν ν’ ανοίξουν τις θύρες. Ο συρμός επιβραδύνει και τελικά ακινητοποιείται στην αποβάθρα του σταθμού «Ελληνικό» με τα δύο τελευταία οχήματα να παραμένουν εντός της σήραγγας. Το προσωπικό του ΠΣ καταφθάνει στο σταθμό και διαπιστώνει πυκνό καπνό και φλόγες στο συρμό ο οποίος έχει ακινητοποιηθεί στην αποβάθρα. Οι πυροσβέστες ξεκινούν την κατάσβεση, τον απεγκλωβισμό των τραυματιών και την διάσωση, ενώ καταφθάνουν τα ασθενοφόρα και προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Μέσα από τέτοιες ασκήσεις ελέγχεται και καταδεικνύεται τόσο η επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ και των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων, καθώς και η αξιοπιστία της υλικοτεχνικής υποδομής του δικτύου και των μέσων που διαθέτει.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. κ. Νικ. Παπαθανάσης, ο Γενικός Δ/ντης Λειτουργίας κ. Νικ. Αλεξαντωνάκης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Δημ. Παπαγιαννίδης και ο Διοικητής της ΠΔΠΥ Αττικής, Υποστράτηγος Π.Σ. κ. Αθ. Ρούμπος.