Ο Δήμος Αθηναίων και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη στην πράξη: το παράδειγμα της Αθήνας».
Με άξονα την παρουσίαση του σχεδίου αστικής ανάπτυξης «Έργο Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn, με την τοποθέτηση 3 εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό κλάδο, την Κοινωνία των Πολιτών και των Κοινωνικών Υποδομών.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο της συζήτησης τόνισε ότι, “σήμερα ουσιαστικά παρουσιάζεται το σχέδιο για την είσοδο της Αθήνας και των πολιτών της σε μια νέα εποχή”. Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι “το «Έργο Αθήνα» αποτελεί μετάβαση της πόλης σε μια νέα φάση, τόσο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, όσο και την επιχειρηματική δράση νέων δυναμικών κοινωνικών ομάδων.”
Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn είπε πως, “το «Έργο Αθήνα» έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και θεωρούμε πολύ ενθαρρυντικά τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Θέλουμε να βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης της πολιτικής αστικής ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ανά την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης, που αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα, πρέπει να περιλαμβάνουν ελκυστικές επενδύσεις και να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα”.
Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, Συν-ιδρυτής του Οργανισμού προώθησης της επιχειρηματικότητας Industry Disruptors Game- Changers, δήλωσε: “με το «Έργο Αθήνα» εκατοντάδες νέοι άνθρωποι θα βρουν στέγη, επαγγελματική καθοδήγηση και εργαλεία για να δοκιμάσουν και να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Οι δομές που θα δημιουργήσει ο Δήμος θα βοηθήσουν παρά πολύ την ουσιαστική ωρίμανση του οικοσυστήματος και πραγματικά αν υλοποιηθούν σωστά τα πλάνα του Δήμου μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τις δομές αυτές μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, με ό,τι οφέλη αυτό μπορεί να παράξει για την πόλη και την οικονομία”.
Την κοινωνική επιχειρηματικότητα σαν όπλο κατά της ανεργίας και της κοινωνικής απομόνωσης μέσα από το «Έργο Αθήνα» υποστήριξε ο κ. Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού του δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» λέγοντας πως: “η «σχεδία» παρέχει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την κρίση να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μίνιμουμ έσοδο την ημέρα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες πουλώντας το περιοδικό. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μέσα από το «ΕΡΓΟ: ΑΘΗΝΑ» μπορούμε και ελπίζουμε και εμείς να βοηθηθούμε στον τομέα την ανεύρεσης και εξασφάλισης πόρων που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια συμπολιτών μας να κάνουν βήματα που θα τους βγάλουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Πέρα από τους πόρους όμως, εξίσου κρίσιμο θεωρούμε τη δικτύωση με άλλους φορείς και ανθρώπους που είναι ενεργοί στον τομέα της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.”
Την διάσταση της εκπαίδευσης σαν αντίδοτο στην κρίση διατύπωσε ο κ. Κωστής Κοντογιάννης, Διευθυντής του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πλάκας, ο οποίος δήλωσε, “Μέσα από το Έργο Αθήνα στόχος είναι η ανάπτυξη των υποδομών των σχολείων και η αναμόρφωση του σχολικού χώρου, το πώς αυτές μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση όχι μόνο στην εκπαιδευτική πράξη, αλλά μπορούν παράλληλα να συνδέσουν το σχολείο με τη γειτονιά του, διευρύνοντας παράλληλα τη λειτουργία του ώστε να αντιμετωπιστούν και μία σειρά από ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες.”
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Νίκος Μεγγρέλης.
Σε συνέχεια της πρωινής συζήτησης, εκπρόσωποι 4 ευρωπαϊκών πόλεων (Βιέννη, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ και Λευκωσία), θα συμμετάσχουν το απόγευμα σε ένα τρίωρο workshop ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, με θέμα «Η Αναζωογόνηση της πόλης». Το workshop, στόχο έχει τη σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τις οποίες υπάρχουν ήδη συνεργασίες και επικεντρώνεται στις θεματικές της αναβάθμισης της πόλης, διαχείρισης αποβλήτων, καινοτομίας και σχέσεις με την Κοινωνία των Πολιτών.
Ιστορικό
Το Έργο Αθήνα είναι το 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο που εφαρμόζεται στην πόλη της Αθήνας, αναπτυσσόμενο σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Ανταποκρίνεται σε ανάγκες, διαμορφώνει προοπτικές, και φιλοδοξεί να διασφαλίσει ένα δυναμικό, ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον για την πρωτεύουσα. Συνιστά μεγάλη καινοτομία, καθώς πρώτη φορά δήμος της χώρας χρηματοδοτείται απευθείας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «Έργο Αθήνα» έχει τέσσερις άξονες προτεραιότητας: την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού, και την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα όπως, η δημιουργία θερμοκοιτίδων (startup incubators) νέων τεχνολογιών, έργα δημιουργικής βιομηχανίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών. Ακόμα, περιέχει έργα που υποστηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άλλα που ανανεώνουν τις υποδομές του Δήμου ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην υγεία ή στην παιδεία με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και την επέκταση σχολικών συγκροτημάτων.
Για την πραγματοποίηση όλων αυτών των έργων, ο Δήμος χρησιμοποιεί το δικό του δυναμικό και τις δικές του υπηρεσίες, αλλά συνεργάζεται και με ένα εκτεταμένο δίκτυο φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και το ΣΕΒ.
Το Έργο Αθήνα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου και περιλαμβάνει 72 έργα. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 120 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας στον Δήμο να φροντίσει την πόλη του, επεμβαίνοντας σε κρίσιμα σημεία της Αθήνας και σε κρίσιμους τομείς της ζωής των δημοτών.