taipedΙσχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνουν ξένα funds για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κυρίως μέσω financing, όπως διαφάνηκε από τις επαφές που είχαν στη Νέα Υόρκη ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανδρέας Ταπρατζής.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ είχαν επαφές με αμερικανικά hedge funds και συγκεκριμένα με τα επενδυτικά κεφάλαια Paulson & Co και Third Point LLC. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία έχουν εκφράσει και στο πρόσφατο παρελθόν ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνεται πρωτίστως το «Ελληνικό» και δευτερευόντως ο «Αστέρας».

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Ανδ. Ταπραντζή, κατά τον οποίο το κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Παράλληλα, αν και αναγνωρίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν κινείται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης, δηλώνει αισιόδοξος.

«Είμαι πραγματικά αισιόδοξος. Ίσως να μην κινούμαστε με την ταχύτητα που θα έπρεπε σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης, αλλά κινούμαστε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ταπραντζής και συμπληρώνει ότι «πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο, οι επενδυτές έρχονταν στην Ελλάδα ζητώντας αποδόσεις 30%, αυτό ήταν εξωπραγματικό».

Το Bloomberg αναπαράγει επίσης δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Γ. Εμίρη, ο οποίος επικαλούμενος έρευνα του υπουργείου Οικονομικών είπε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2016 και θα δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζον Πόλσον και άλλους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα ταμεία, από το Paulson & Co έως το Third Point LLC, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 11 δισ. ευρώ έως το 2016.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εισπράξει το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ το 2014 από αποκρατικοποιήσεις, στόχο τον οποίο ο κ. Ταπραντζής χαρακτήρισε «φιλόδοξο».

Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδιάζει την πώληση πακέτων μετοχών δύο λιμένων στα μέσα Φεβρουαρίου και σκοπεύει να ολοκληρώσει τον επόμενο μήνα την πώληση της «Ελληνικόν Α.Ε.», μίας ακίνητης περιουσίας που με έκταση 6,2 εκατ. τ.μ. είναι υπερτριπλάσια από την έκταση του Μονακό!

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ο Πόλσον αγόρασε μετοχές της Alpha Bank στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση προς τους πελάτες του τον Οκτώβριο. Η εταιρεία του, η οποία διαχειρίζεται 18 δισ. δολάρια, αγόρασε επίσης warrants για να αποκτήσει επιπλέον 7,41 μετοχές για κάθε κοινή μετοχή της τράπεζας.

Ο διαχειριστής του Third Point Ντάνιελ Λεμπ δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα ίδρυε ένα ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου επικεντρωμένο στην αγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Θανάσης Παπαδής

imerisia