Η Διεθνής Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού, ΕΙΒΤΜ 2011, πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως και 1η Δεκεμβρίου 2011, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με τη συμμετοχή του Γραφείου Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων (ACB).
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η δυναμική παρουσία του ACB στην EIBTM, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της συνεδριακής αγοράς παγκοσμίως, εντάσσεται στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη για την εδραίωση της Αθήνας μεταξύ των κορυφαίων διεθνών συνεδριακών προορισμών.
Ηosted buyers και εμπορικοί επισκέπτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, οργανωτές συνεδρίων (PCOs), πολυεθνικές εταιρείες, εταιρείες οργάνωσης εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων (TMCs), συμμετείχαν στις 80 και πλέον προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις, που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ACB.
Συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι επιλογές που προσφέρει η Αθήνα ως συνεδριακός προορισμός και δόθηκαν εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις υποδομές και υπηρεσίες στην Αθήνα παρουσιάζοντας την πόλη ως μια ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση για την διοργάνωση συνεδρίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει ένας ασφαλής προορισμός.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας που διενεργείται στο πλαίσιο της EIBTM το 2011 είναι μια χρόνια αύξησης του συνολικού αριθμού συνεδρίων και συναντήσεων με αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης και των τιμών σε επίπεδα κοντά σε εκείνα προ της κρίσης (2008). Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον Rob Davidson, που ήταν ο επίσημος ομιλητής στο ACB Event του περασμένου Ιουνίου.
Παρόλα αυτά το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται μερική ανάσχεση της ζήτησης λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και της αβεβαιότητας που επανέκαμψε στις διεθνείς αγορές.
Για το 2012, εκτιμάται ότι η πορεία της αγοράς θα επηρεαστεί από τρεις κύριες παραμέτρους:
- Πρώτον, επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη
- Δεύτερον, την πιθανότητα να περάσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ
- Τρίτον, αρνητικές εξελίξεις ως προς την ανάπτυξη των ανερχόμενων οικονομιών και ειδικότερα της Κίνας.
Όσον αφορά στην αγορά συνεδρίων και συναντήσεων, οι έρευνες δείχνουν πιο αισιόδοξο το 2012, ενώ θετικότερο είναι το κλίμα από ότι στο γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι οργανωτές και decision makers στον τομέα των εταιρικών συναντήσεων δηλώνουν ίδιους ή και αυξημένους προϋπολογισμούς, τη στιγμή που μόλις το 21% δηλώνει ότι θα κινηθεί με περικοπές στις σχετικές δαπάνες σε σύγκριση με το 2011.
Εν κατακλείδι, βασικό συμπέρασμα από τις επαφές που έλαβαν χώρα στην EIBTM 2011, είναι ότι οι προοπτικές για ανάκαμψη και ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα είναι ενθαρρυντικές, υπό την προϋπόθεση ότι αφενός μεν θα επικρατούν συνθήκες ομαλότητας, αφετέρου δε, από την πλευρά της προσφοράς θα παρέχεται μία ανταγωνιστική και ελκυστική σχέση αξίας προς τιμή (value for money) ως προς τις συνεδριακές υπηρεσίες.
Ανδρέας Αλειφέρης