etihadairways1002Η Etihad Airways, ο κρατικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, γιορτάζει ένα χρόνο – ρεκόρ επιτυχίας καθώς πέτυχε τον υψηλότερο αριθμό επιβατών και μεταφοράς φορτίου για το 2013.

Σχεδόν 12 εκατ. επιβάτες επέλεξαν την Etihad Airways το 2013, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό επιβατών για το 2012 που έφτασε τα 10,3 εκατ.

Η Μπανγκόκ ήταν για μία ακόμη φορά ο κορυφαίος προορισμός της αεροπορικής εταιρείας καθώς η πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης επιλέχθηκε από 742.759 επιβάτες και σημειώνεται αύξηση επιβατών κατά 7% σε σύγκριση με το 2012.

Η Μανίλα ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός (547.068 επιβάτες), και ακολουθεί το Λονδίνο (544.564 επιβάτες), η Τζέντα (373.651 επιβάτες) και το Παρίσι (338.969 επιβάτες).

Η Etihad Airways μετέφερε το 73% των 16,4 εκατ. επιβατών που ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου του Άμπου Ντάμπι το 2013. Με την προσθήκη των εταιρικών συμμάχων που λειτουργούν στο αεροδρόμιο, το σύνολο ανέρχεται σε 79% της κίνησης επιβατών στο Άμπου Ντάμπι.

Ο James Hogan, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways, δήλωσε σχετικά: «Ο αριθμός – ρεκόρ για το 2013 αντιπροσωπεύει τη συνεχή επιτυχία του στρατηγικού μας πλάνου που εστιάζει σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την οργανική ανάπτυξη δικτύου, τις συμφωνίες κοινού κωδικού και τις επενδύσεις μικρού μετοχικού κεφαλαίου σε άλλες αεροπορικές εταιρείες».

«Ως ο κρατικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του Άμπου Ντάμπι ως τον κορυφαίο διεθνή κόμβο ταξιδίων, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε την εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα της χώρας».

Έξι νέοι προορισμοί προστέθηκαν στο δίκτυο της Etihad Airways το 2013, παρουσιάστηκαν νέες υπηρεσίες στη Ουάσινγκτον DC τον Μάρτιο, στο Άμστερνταμ τον Μάιο, στο Σάο Πάολο και στο Βελιγράδι τον Ιούνιο, στη Σανάα τον Σεπτέμβριο και στην Πόλη του Χο Τσι Μι τον Οκτώβριο.

Ακόμη το 2013, αυξήθηκε η συχνότητα για 18 υπάρχοντες προορισμούς και υπεγράφησαν νέες συμφωνίες κοινού κωδικού με τις Kenya Airways, Air Serbia, South African Airways, Belavia, Korean Airlines, Air Canada και airBaltic.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, επενδύοντας στην οργανική ανάπτυξη η Etihad Airways επέκτεινε τις συνεργασίες κοινού κωδικού και μετοχικού κεφαλαίου που συνεισέφεραν περισσότερους από 1,8 εκατ. επιβάτες στις πτήσεις της αεροπορικής, σημειώνοντας 38% αύξηση σε σχέση με τους 1,3 εκατ. επιβάτες το 2012.

Επιπρόσθετα, στους τέσσερις εταίρους μετοχικού κεφαλαίου, airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia και Aer Lingus, η Etihad Airways ανακοίνωσε επενδύσεις σε τρεις επιπλέον αερομεταφορείς για το 2013.

Τον Αύγουστο, η αεροπορική εταιρεία επισημοποίησε ένα πενταετές συμβόλαιο για τη διαχείριση του εθνικού αερομεταφορέα της Σερβίας, Air Serbia (πρώην Jat Airways), αποκτώντας το 49% της αεροπορικής.

Εντυπωσιακή ήταν και η ανάπτυξη φορτίου για το 2013 με μεταφορά 486.753 τόνων εμπορευμάτων και ταχυδρομικών αρχείων με 32% αύξηση σε σχέση με τον μεταφερόμενο όγκο το 2012. Ο μεταφερόμενος όγκος φορτίων για το 2013 αντιπροσωπεύει το 89% των εισαγωγών, των εξαγωγών και των μεταφορών στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι.

Ο όγκος ενισχύθηκε από βελτίωση του στόλου εμπορευμάτων και περισσότερο φορτίο στον χώρο αποσκευών των επιβατικών αεροσκαφών. Καθιερωμένες αγορές όπως είναι αυτές της Κίνας, του Χονγκ Κόνγκ και της Ινδίας αναδείχθηκαν κορυφαίες στην μεταφορά φορτίου, επιπροσθέτως και ακολούθησε η Ολλανδία και η Αμερική.

Τον προηγούμενο χρόνο η Etihad Airways παρέλαβε 8 αεροσκάφη Airbus (τέσσερα A320s, ένα A321, δύο A330-200s και ένα εμπορευματικό A330), οκτώ αεροσκάφη Boeing (έξι 777-300ERs και δύο εμπορευματικά 777), και προστέθηκε επιπλέον χωρητικότητα μισθωμένων αεροπλάνων με την πρώτη πτήση του εμπορευματικού 747-8. Ο στόλος απαρτίζεται πλέον από 89 αεροσκάφη, με μέσο χρόνο ζωής 5,2 έτη.

Ο κ. Hogan πρόσθεσε: «Και το 2013, ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου άλλαξε το παιχνίδι, ο πελάτης τέθηκε στην καρδιά όλων των δράσεών μας. Οι ενισχύσεις των υπηρεσιών μας για το προηγούμενο έτος, από την παρουσίαση της υπηρεσίας «Ιπτάμενης Νταντάς» μέχρι τη διαρκή αναδίπλωση του ασύρματου διαδικτύου και της τηλεόρασης σε πραγματικό χρόνο σε όλο τον στόλο μας, υπογραμμίζουν τη δέσμευσή μας για να την καλύτερη στο είδος της παροχή υπηρεσιών και προϊόντων».

«Είμαι ενθουσιασμένος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον και ανυπομονώ να συνεργαστώ με όλους τους συνεταίρους μας για να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των μετόχων μας, να συνεχίσουμε την διαρκή ανάπτυξη και την εξέλιξη του Άμπου Ντάμπι ως κόμβο της αεροπορίας, και να δημιουργήσουμε μία εκπληκτική εμπειρία για τους επιβάτες μας».