H δυναμική του τουρισμού συνεχίζεται, είναι όμως ψηλά ο πήχης και οι προκλήσεις.

Ο τουρισμός όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με την προσεχή σεζόν, υπάρχει μία σειρά αστάθμητων παραγόντων που θα παίξουν ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βασικών τουριστικών μεγεθών.

Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού, συνεχίζεται, είναι όμως ψηλά ο πήχης και οι προκλήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα υποδέχεται, πλέον στη διάρκεια του έτους, σε αριθμό ξένων τουριστών, σχεδόν 3 φορές τον πληθυσμό της.

Από την πλευρά τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες έχουν προετοιμαστεί, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον συνεχώς αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό.

Ωστόσο, παραμένει μία σειρά από ζητήματα που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί, επιβαρύνοντας την τουριστική δραστηριότητα.

Ενδεικτικά, στις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν τις εξελίξεις περιλαμβάνονται η διαρκώς αυξανόμενη άνευ κανονιστικού πλαισίου προσφορά των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, η υπερφορολόγηση του τομέα και η έλλειψη ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με μελέτες του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με 6 έως 7 μονάδες υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των άμεσα ανταγωνιστικών χωρών.

Ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει να ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας και ιδιαίτερα των συντελεστών του ΦΠΑ, για το σύνολο των κλάδων της τουριστικής οικονομίας.

Στους εξωγενείς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον τουρισμό κεντρικό ρόλο έχει το οικονομικό περιβάλλον όπως θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη και ειδικότερα στις βασικές αγορές μας.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την επιστροφή των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών μας σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη.

Επιπλέον, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό.

Οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα, προκειμένου οι όποιες επιπτώσεις προκύψουν στο εξερχόμενο ταξιδιωτικό ρεύμα από τη Βρετανία, να είναι περιορισμένες για τον ελληνικό τουρισμό και σίγουρα να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Ο ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής του για το 2019 θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επισήμανση ζητημάτων που σχετίζονται με τη βελτίωση των δημόσιων υποδομών που διαθέτει η χώρα εν γένει, έχοντας ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία των προορισμών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.

Για τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα, αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των αρμόδιων ή συναρμόδιων φορέων (κεντρική διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες κ.α.).

Ο προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της προσεχούς περιόδου τα αναγκαία έργα και, παράλληλα, να έχουν στελεχωθεί οι υπηρεσίες με το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό.

Επίσης, στους στόχους του ΣΕΤΕ για την επόμενη χρονιά, παραμένουν η αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, που επιτυγχάνεται με τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, καθώς και με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον ανθρώπινο παράγοντα.