Προς υλοποίηση φαίνεται ότι οδεύει το έργο για το αλιευτικό καταφύγιο στο “Καραβοστάσι” από την Περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Το συγκεκριμένο αλιευτικό καταφύγιο είχε εξεταστεί και παλαιότερα, στο στάδιο της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης, για το οποίο είχε εκδοθεί θετική γνωμοδότηση από τη Γενική Διευθύντρια Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με τους όρους που είχαν τεθεί από διάφορες αρμόδιες Υπηρεσίες.

Στη θέση «Καραβοστάσι» Καλού Χωριού υπάρχει σήμερα μια υποτυπώδης προβλήτα με την οποία εξυπηρετούνται οι αλιείς της περιοχής. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρμου, όπου η ακτή είναι βραχώδης και απέχει περί τα 130 μ. από την παρακείμενη παραλία.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Νικολάου, «σκοπός των προτεινόμενων έργων του αλιευτικού καταφυγίου, είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής. Οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες. Ο σχεδιασμός του έργου γίνεται με παράλληλο στόχο το αλιευτικό καταφύγιο να είναι σε θέση να παρέχει λιμενικές εξυπηρετήσεις (ελλιμενισμό σκαφών σε περίπτωση θαλασσοταραχής, παροχή νερού κλπ.) και για άλλες κατηγορίες σκαφών, εκτός από αλιευτικά, όπως ναυταθλητικά, τουριστικά».

Εξετάστηκαν δύο εναλλακτικές λύσεις και απ’ αυτές προκρίθηκε μία με τις μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εστιάζονται στη μεταφορά ιζήματος εκτός της λιμενολεκάνης και όχι εντός της, όπως προκύπτει στην άλλη λύση.

Πηγή : anatolh.com