krouaziera peiraias-rekorΤα λιμάνια τίθενται σε κεντρικό πλάνο από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης και της συμβολής στην εθνική προσπάθεια της χώρας για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης και η ελληνική ναυτιλία, ο θαλάσσιος τουρισμός και εν γένει η απασχόληση στη θάλασσα να γνωρίσουν την άνθιση που τους αναλογεί.

Έτσι πέραν της συμφωνίας με την Cosco για επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν δρομολογηθεί αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις έργων για την βελτίωση των υποδομών.

Αναφορικά με θέματα λιμενικών υποδομών, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 49 λιμενικά έργα ανά περιοχή φορέα διοίκησης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμένων αδειοδοτήθηκαν ή είχαν υποβληθεί προς αδειοδότηση ή γενικά έχει δρομολογηθεί η εκτέλεσή τους εντός του έτους 2013.

Η λογική που υπηρετείται από το υπουργείο Ναυτιλίας είναι τα λιμάνια να αποτελέσουν πραγματικούς πόλους ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία. Κεντρικός στόχος είναι να αναπτυχθούν οι δυνατότητες των λιμανιών ώστε να μπορούν να φιλοξενούν είτε κρουαζιερόπλοια είτε σκάφη αναψυχής καθώς είναι στα σκαριά το νομοθετικό σχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, όπου το Υπουργείο αναμένει να μεγαλώσει η πίτα της αγοράς και να προσελκυθούν τα σκάφη αναψυχής από τουρίστες και άλλων χωρών.

Παράλληλα και τη στιγμή που ξεκίνησε επίσημα η Ελληνική Προεδρία θα υπάρξει επιδίωξη από τον κ. Βαρβιτσιώτη τα λιμάνια να μπουν ως προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και τον τρόπο λειτουργίας των αγορών η Ελληνική Προεδρία, προτίθεται να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία σε μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων, τη διευκόλυνση της ναυτιλιακής κίνησης με παράλληλη μείωση του διοικητικού άχθους και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στοχεύοντας στην ενίσχυση εν γένει της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Στρατηγικό ρόλο κατέχουν τα λιμάνια ως κόμβοι των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Συναφείς πρωτοβουλίες θα αναληφθούν για τη βέλτιστη εκμετάλλευση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ε.Ε. για επενδύσεις σε υποδομές και ανωδομές με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των ροών φορτίου από και προς την Ε.Ε..

Η Ελληνική Προεδρία, θα επιδιώξει την επίτευξη προόδου στο Συμβούλιο Μεταφορών του Ιουνίου 2014 αναφορικά με την πρόταση Κανονισμού για τη Θέσπιση Πλαισίου όσον αφορά την Πρόσβαση στην Αγορά Λιμενικών Υπηρεσιών και τη Χρηματοοικονομική Διαφάνεια των Λιμένων.

Η διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων στα ευρωπαϊκά λιμάνια κρίνονται ιδιαίτερης σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία με τον Κινεζικό επιχειρηματικό όμιλο της Cosco είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς ένα ευρωπαϊκό λιμάνι όπως ο Πειραιάς, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο διαμετακομιστικό κέντρο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και το Υπουργείο αναμένει την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιώργος Ανδρής

imerisia