Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας είναι ανοιχτά και περιμένουν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Η πρόσβαση σε αυτά είναι απόλυτα ασφαλής. Η δε κατάσταση στα χιονοδρομικά κέντρα είναι εντελώς διαφορετική συγκριτικά με όσα ισχύουν στις πόλεις στις οποίες προκύπτουν μια σειρά από μικρά ή μεγάλα προβλήματα.
Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι στελεχωμένα με ειδικούς ανθρώπους και εφοδιασμένα με τα κατάλληλα μηχανήματα τα οποία εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων και την ασφαλέστατη πρόσβαση σε αυτά καθώς αποχιονίζονται διαρκώς καθώς οι χειριστές των σχετικών μηχανημάτων διαθέτουν υψηλή εμπειρία, αλλά και οι υπεύθυνοι τοπικοί άρχοντες γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πράξουν για να μην προκύψουν προβλήματα για τους επισκέπτες.
Πρόκειται για τις δηλώσεις του κ. Ηρακλή Λεφούση μέλους της τριμελούς επιτροπής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας. Παράλληλα ανέφερε πως η χιονοκάλυψη αυτές τις ημέρες είναι στο 100% και απεύθυνε έκκληση “να μην τρομοκρατείται ο κόσμος” με ανακριβείς πληροφορίες. Κάλεσε ωστόσο όσους αποφασίσουν να εκδράμουν να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες για κάθε ενδεχόμενο.
Ο κύριος Λεφούσης αναφέρθηκε ακόμη και στην κίνηση και τους τζίρους των χιονοδρομικών κέντρων στη διάρκεια των γιορτών είπε πως το νόμισμα είχε δυο όψεις με τη Νότια Ελλάδα η πληρότητα στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα χιονοδρομικά κέντρα άγγιξε σχεδόν το 100%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 80%, λόγω έλλειψης χιονιού. Σε ό,τι δε αφορά την επισκεψιμότητα στη Νότια Ελλάδα ήταν ικανοποιητική την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στη Βόρεια Ελλάδα “καταγράφηκε υποχώρηση σε ποσοστό άνω του 50% κυρίως λόγω της απουσίας χιονιού. Μετά τις 3 και τις 4 Ιανουαρίου τέθηκαν όλα τα κέντρα της Βόρειας Ελλάδας σε πλήρη λειτουργία καθώς η χιονοκάλυψη άρχισε να αγγίζει υψηλά επίπεδα” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κος Λεφούσης “στη συνέχεια κοινή συνισταμένη αποτέλεσε το γεγονός ότι “κατακρημνίστηκε η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας την περίοδο των εορτών των Φώτων, με τις ακυρώσεις από τους εκδρομείς να ξεπερνούν το 25% και την επισκεψιμότητα να παρουσιάζει υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα”. Ακόμη, εκτίμησε πως στο τέλος της σεζόν φαίνεται – και μέχρι τα δεδομένα που υπάρχουν τούτη τη στιγμή- πως ο τζίρος των χιονοδρομικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι μειωμένος κατά 30% συγκριτικά με το 2018 ενώ στη Νότια Ελλάδα κατά 10%. Πάντως είναι μια πρώιμη πρόγνωση. Διευκρίνισε ότι “αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Οι προγνώσεις μιλάνε για απανωτά κύματα χιονόπτωσης τους επόμενους δύο μήνες στην Ελλάδα, εξέλιξη που εάν επαληθευτεί θα λειτουργήσει θετικά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα συνεχιστεί η τρομοκρατία των πολιτών”. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεφούσης εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για το μέλλον των χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά “αν καλυφθούν και φέτος τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, θα είμαστε ικανοποιημένοι”.
Στη διάρκεια των εορτών το 60% του ετήσιου τζίρου στα χιονοδρομικά
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 60% του συνολικού ετήσιου τζίρου στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, γίνεται στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Τονίζεται ότι ο τζίρος ανά επίσκεψη (για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.) σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, εκ των οποίων τα 10 στη Β. Ελλάδα, υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ, με τον συνολικό ετήσιο να υπολογίζεται έτσι στα 50-60 εκατ. ευρώ και με τον κλάδο να αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε άλλες επιχειρήσεις.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.makthes.gr