“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, λέει η παροιμία. Και μέσα από την επιδείνωση της αβεβαιότητας σχετικά με την Brexit, η Πορτογαλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί Βρετανούς ταξιδιώτες και ήδη διαφημίζει τις διευκολύνσεις που προσφέρει για να τους προσελκύσει.

Το γραφείο του Turismo de Portugal, στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι “μετά την αβεβαιότητα και την απειλή μιας μη-συμφωνίας Brexit, η Πορτογαλική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η αναστάτωση των Βρετανών ταξιδιωτών στη χώρα μας”.

Οι διευκολύνσεις της Πορτογαλίας στους Βρετανούς ταξιδιώτες μετά Brexit

Οι Πορτογαλικές αρχές αναφέρουν ότι θα δημιουργήσουν ειδικούς διαδρόμους ελέγχου διαβατηρίων για πτήσεις που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ευρωπαϊκές κάρτες ασφάλισης υγείας (EHIC) που κατέχουν οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα παύσουν να ισχύουν μετά τις 29 Μαρτίου και δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με αμοιβαίες συμφωνίες υγειονομικής περίθαλψης μετά την Brexit. Όμως, οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για επείγουσα ιατρική περίθαλψη στις υγειονομικής υπηρεσίες της Πορτογαλίας.
Η ανακοίνωση υπόσχεται επίσης “απλουστευμένες απαιτήσεις για τα κατοικίδια ζώα του Ηνωμένου Βασιλείου”, ενώ δίνει την “δυνατότητα” αναγνώρισης των βρετανικών αδειών οδήγησης στην Πορτογαλία.