Είναι το σημείο που προσελκύει τους περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας και το σημείο που πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας. Κι όμως είναι το πιο ρυπογόνο. Τα καταστρώματα των κρουαζιερόπλοιων είναι τόσο ρυπογόνα όσο οι πόλεις που μαστίζονται από νέφος σαν το Πεκίνο και το Σαντιάγο.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα κρουαζιερόπλοια κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα σωματιδίων (PM) – η ρύπανση που αποτελείται από μικρά στερεά ή σταγονίδια υγρού που αιωρούνται στον αέρα – ήταν “συγκρίσιμα με τις συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν σε μολυσμένες πόλεις”.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ομάδας Stand.earth από τον Ryan David Kennedy PhD του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Bloomberg School of Public Health, τα σωματίδια “κατά την εισπνοή, μπορεί να βλάψουν την καρδιά και τους πνεύμονες”.
Χαρακτηριστικό είναι ότι “οι μέσες μετρήσεις PM στις πρυμναίες περιοχές κάθε πλοίου ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες μετρήσεις μπροστά από τις καπνοδόχους”, αναφέρεται στην έρευνα.