visaschengen0302Αφορά πρωτίστως μικρά νησιωτικά κράτη και ορισμένα άλλα μεγαλύτερα, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά είναι μία εν δυνάμει σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της Συνθήκης Schengen. Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων ενέκρινε, εκ μέρους του Συμβουλίου, μια συμβιβαστική πρόταση στην οποία κατέληξε με το Ευρωκοινοβούλιο για την τροποποίηση του Κανονισμού του Συμβουλίου 539/2001 που απαριθμεί τις τρίτες χώρες, οι υπήκοοι των οποίων είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στη ζώνη Schengen και εκείνες, οι υπήκοοι των οποίων εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση οι χώρες από τις οποίες προτείνεται η απλούστευση της διαδικασίας εισόδου στις χώρες της Συνθήκης Schengen είναι η Κολομβία, η Δομινίκα, η Γρενάδα, το Κιριμπάτι, τα Νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Αούρου, το Παλάου, το Περού, η Σάντα Λουτσία, ο Αγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, η Σαμόα, τα Νησιά Σολομώντος, το Τιμόρ, η Τόνγκα, το Τρίνινταν και Τομπάγκο, το Τουβάλου, το Βανουάτου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ειδικά για την Κολομβία και το Περού, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω τις συνθήκες στις δύο αυτές χώρες, πριν καταλήξει στα κριτήρια που θα υιοθετηθούν στη νέα διαδικασία.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα των θεωρήσεων βρίσκεται πλέον σε αρκετά ώριμο στάδιο ούτως ώστε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και θα ήταν καλό να δούμε αυτήν τη συζήτηση και διαδικασία να “ανοίγει” κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας…

tourismlobby