Στον «κινεζική εκδοχή του σοσιαλισμού» μπορεί κανείς να γίνει και εκατομμυριούχος, με νόμιμα αλλά και άνομα μέσα. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της συμβουλευτικής Boston Consulting Group που τον περασμένο χρόνο εκτίμησε τον αριθμό των κινέζων εκατομμυριούχων σε πάνω από ένα εκατομμύριο. Έτσι η Κίνα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή 400 Κινέζων εκατομμυριούχων, δείχνει ότι το 65 % εξ΄ αυτών επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ή πως τουλάχιστον θέλουν να αποκτήσουν άδεια παραμονής σε άλλη χώρα. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε μάλιστα ότι το 30 % των ερωτηθέντων διαθέτει ήδη σήμερα μια τέτοια άδεια παραμονής. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν τους εύπορους Κινέζους εκτός Κίνας; Τρεις οι βασικοί λόγοι, σύμφωνα με την Κριστίν Κέμπφερ, από το Mercator Institute of China Studies του Βερολίνου: «Η απουσία κράτους δικαίου, η μόρφωση των παιδιών και οι κάκιστες περιβαλλοντικές συνθήκες στην Κίνα».
Προσπάθειες προσέλκυσης
Ήδη αρκετές χώρες έχουν εκπονήσει ειδικά προγράμματα, προσφέροντας άδειες παραμονής έναντι επενδύσεων. Αυστραλία, ΗΠΑ αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιδίδονται τελευταία σε μια μάχη προσέλκυσης της εύπορης αυτής πελατείας από την Κίνα. Το 2012 η Πορτογαλία ξεκίνησε το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»: η αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ ανταμείβεται με μια μόνιμη άδεια παραμονής. Το 2013 οι περισσότερες αιτήσεις στην Πορτογαλία προήλθαν από την Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ.
Ένα σχεδόν ταυτόσημο πρόγραμμα υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο και η Κίνα ενώ Κύπρος και Ελλάδα προσφέρουν άδειες παραμονής για αγορές αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Την ίδια ώρα η Ουγγαρία προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές, προσφέροντας άδειες παραμονής έναντι επένδυσης τουλάχιστον 250.000 σε κρατικά ομόλογα. Ψηλότερα έχουν βάλει τον πήχη οι Ολλανδοί όπου η επένδυση πρέπει να ξεπερνά τα 1,25 εκατομμύρια.
Πλούτος και διαφθορά
Όλα αυτά την ώρα που οι νόμοι στην Κίνα απαγορεύουν να εμβάζονται στο εξωτερικό περισσότερα από 50.000 δολάρια ετησίως. H ειδικός Κριστίν Κέμπφερ παραπέμπει στις αποκαλύψεις που έγιναν στο πλαίσιο των λεγόμενων Offshore Leaks. Όπως έγινε γνωστό, σε φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής βρίσκονται τουλάχιστον 21.000 εταιρίες γραμματοκιβώτια που ανήκουν σε Κινέζους. Πολλά χρήματα όμως, σύμφωνα με την ίδια, μεταφέρονται και μέσω Χονγκ-Κονγκ.
Στην ίδια την Κίνα οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση τη νέα αυτή τάση των εύπορων συμπολιτών τους. Όπως σχολιάζει ο Ζου Χιαοζένγκ από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Πεκίνου: «Ο Ντενγκ Ξιάοπινγκ είπε ότι πλούσιοι πρέπει να γίνουν καταρχήν μόνον ένα μέρος των ανθρώπων. Ο πλούτος αυτός όμως πρέπει να προέλθει από αληθινή εργασία. Ο πλούτος πολλών εύπορων Κινέζων όμως σήμερα στηρίζεται στο νεποτισμό, την κατάχρηση δημοσίου χρήματος και στη σπέκουλα. Και τώρα θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να είναι πιο ασφαλή».
Η απουσία ενός κράτους δικαίου όμως αναγκάζει να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ακόμη και εκείνοι που τα έβγαλαν με έννομα μέσα. Όπως για παράδειγμα η Ζανγκ Λαν, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας εστιατορίων South Beauty. H οργή ήταν μεγάλη όταν έγινε γνωστό ότι διαθέτει εκτός από την κινεζική και την καναδική υπηκοότητα. Αρκετοί πολίτες όμως της εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, λέγοντας ότι και οι ίδιοι θα γύριζαν την πλάτη του στη χώρα και στις κακές συνθήκες διαβίωσης, εάν είχαν απλά τη δυνατότητα.
DEUTSCHE WELLE