ependiseisΤο δικό της στίγμα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη επιχειρεί να θέσει η Ελλάδα, προβάλλοντας ως δέλεαρ στους υποψήφιους επενδυτές τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από τις αγορές, τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας και κυρίως τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για απελευθέρωση της πραγματικής οικονομίας από τον μη γόνιμο κρατικό παρεμβατισμό.

Οι προοπτικές για το 2014 παρουσιάζονται ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς σύμφωνα με ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα επενδυτικά σχέδια εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, 21 επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό του ΑΕΠ άνω του 1%. Οι επισκέψεις, τις προηγούμενες ημέρες, εκπροσώπων κορυφαίων επενδυτικών fund των Αραβικών Εμιράτων, έρχονται να ενισχύσουν τις προσδοκίες αλλά και να προστεθούν σε αντίστοιχες επενδυτικές κινήσεις άλλων επιχειρήσεων, όπως πρόσφατα της ιρλανδικής Ryanair, της Cosco με τη Hewlett Packard αλλά και των τριών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, Coca-Cola Company, Nokia Siemens Networks (NSN) και Delhaize. Ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας λογίζονται άλλωστε από την ελληνική κυβέρνηση ακόμη και οι τοποθετήσεις των ξένων σε ομολογιακά δάνεια μεγάλων ελληνικών εταιρειών.

Η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες εντός του 2013, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, αναφέρει σε έκθεσή του και το ΚΕΠΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα, με δεδομένο ότι έχει ένα ισχυρό νόμισμα και παρουσιάζει σταθερότητα τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να αποτελέσει πλέον χώρα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (Investment Hub).

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ 2014

Το γεγονός ότι «κάτι έχει αλλάξει» καταδεικνύεται και από τα επενδυτικά σχέδια για το 2014 σημαντικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τις προγραμματισμένες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι επενδύσεις αυτές, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, είναι:

– ΟΤΕ: Επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στις τηλεπικοινωνίες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμάται ότι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας κατά 10% οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%.

– ΔΕΗ: Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 327 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας των μονάδων παραγωγής και την αύξηση της ισχύος στα 313 μεγαβάτ.

– Vodafone & Wind: Σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υποδομών δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

– Lidl: Επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθηκών και υποδομών μεταφορών.

– Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Δρομολογεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ το 2014 και άλλων 50 εκατ. ευρώ έως το 2017 για την επέκταση δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη εξαγωγών.

– ΑΒ Βασιλόπουλος: Η εταιρεία διπλασίασε το επενδυτικό της πρόγραμμα για το 2014 στα 65 εκατ. για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της.

Επιπλέον, οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν δρομολογήσει επενδύσεις είναι: Λουξ Μαρλαφέκας (33 εκατ. ευρώ), Bic Violex (32 εκατ.), Metro (30 εκατ.), Pharmathen (20 εκατ.), Sunlight (20 εκατ.), Φούρνοι Βενέτης (20 εκατ.), Barilla Hellas (15 εκατ.), Ε. Παπαδόπουλος (10 εκατ.), Ολυμπος (7 εκατ.), Μύθος Ζυθοποιία (6 εκατ.), Creta Farm (5 εκατ.) κ.λπ.