thessalonikiΑυτός είναι ο τίτλος που αφιέρωσαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το ταξίδι γνωριμίας που έκαναν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, η Ιταλίδα δημοσιογράφος Αριάννα Ντι Τζένοβα και ο φωτογράφος Φράνκο Τσέντσι, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τα μυστικά της «νύμφης του Θερμαϊκού» και να τα παρουσιάσουν στους αναγνώστες της εφημερίδας Il manifesto, όπου εργάζονται.

Μέσα σε τέσσερις μόνο λέξεις, το ζευγάρι των Ιταλών που φιλοξένησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κατάφερε να αποτυπώσει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις εντυπώσεις του από μια πόλη ζωντανή που σφύζει από τον παλμό της καρδιάς των νέων ανθρώπων που ονειρεύονται, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, μεσούσης της οικονομικής κρίσης: Salonico, for ever young!

Η Αριάννα και ο Φράνκο συνομίλησαν με συντελεστές της Μπιενάλε, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στέκια νεολαίας, την αγορά, γνωστά εστιατόρια και την Παλιά Πόλη. Δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τους φοιτητές που σπουδάζουν στα τρία Πανεπιστήμια, με τον τρόπο που σκέφτονται, κάνουν σχέδια και διασκεδάζουν και, μέσα από τις σελίδες του αφιερώματός τους, δεν παραλείπουν να συστήσουν ανεπιφύλακτα τη Θεσσαλονίκη σε μελλοντικούς ταξιδιώτες, ως την αδιαμφισβήτητη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014.

Η ΕΞΘ ευχαριστεί το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας, το ξενοδοχείο Mediterranean Palace και τις ξεναγούς Θεοδώρα Τσιμιντρίδου και Δήμητρα Γιώβου, για την πολύτιμη συμβολή τους.