Επενδύσεις έρχονται για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκεται για επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ (165 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό και 130-150 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα), οι οποίες υλοποιούνται άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, πιθανώς εντός του 2021.

Στην περίπτωση του Σκορπιού, ο Ρώσος μεγιστάνας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έχει κατορθώσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τα προβλήματα αδειοδότησης για τον Σκορπιό.

Στις αρχές του 2019 εγκρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του σχετικού χωρικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ), με το οποίο προσδιορίζονται οι όροι δόμησης της επένδυσης.

Αυτή θα περιλαμβάνει ένα βασικό συγκρότημα κατοικιών, που θα διαθέτει επτά υπνοδωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίμνη, spa και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης, προβλέπεται και η κατασκευή 12 νέων βιλών, συνολικής δυναμικότητας 42 κλινών κι επιφάνειας από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ.

Για την κατασκευή του συγκροτήματος αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 120 εργαζόμενοι (σύντομα αναμένεται και η επιλογή της κατασκευάστριας εταιρείας), ενώ κατά την περίοδο λειτουργίας προβλέπονται πολλαπλάσιες νέες θέσεις εργασίας.

Το επιχειρηματικό πλάνο του κ. Ριμπολόβλεφ προβλέπει την εκμίσθωση των βιλών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ανά εβδομάδα, ή ανά μήνα) έναντι ποσών που ενδέχεται να ξεπερνούν ακόμα και τα 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η χρήση ενός συστήματος αποκλειστικών «μελών», δηλαδή η δημιουργία ενός κλειστού κλαμπ μελών του Σκορπιού, που θα μπορούν να μένουν στα καταλύματα, έναντι συγκεκριμένης ετήσιας συνδρομής.

Λίγο πιο βόρεια, στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος NCH Capital, φέρεται να έχει ξεπεράσει όλες τις αντιδράσεις των τελευταίων ετών και τις συνεχείς δικαστικές προσφυγές των τοπικών αρχόντων (Δήμου και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων) και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Μάλιστα, η επένδυση έχει ενταχθεί και στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου.

Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η κατασκευή ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων και δυναμικότητας 90 δωματίων και 180 κλινών.

Παράλληλα με τις 76 σουίτες θα κατασκευαστούν και 21 ανεξάρτητες κατοικίες, σε συνεργασία με διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο.

Σε δεύτερη φάση θα αναπτυχθούν επιπλέον 19 βίλες, ενώ το τρίτο στάδιο της επένδυσης προβλέπει την κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής με 57 θέσεις ελλιμενισμού.

Οι συνολικά 40 ανεξάρτητες κατοικίες, θα είναι μέσης επιφάνειας 250 τ.μ. έκαστη επί οικοπέδου ενός στρέμματος και θα διατεθούν προς πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση της έκτασης των 490 στρεμμάτων χρονολογείται από το 2012, όντας μάλιστα το πρώτο δημόσιο ακίνητο που αποτέλεσε αντικείμενο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά την άμεση ανάγκη για ξένες επενδύσεις και τις σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, φαίνεται πως επικράτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως αποδεικνύεται από 11 προσφυγές στο ΣτΕ και άλλα δικαστήρια ενάντια στην επένδυση.

Αν και καμία εξ αυτών δεν τελεσφόρησε, εντούτοις στάθηκαν ικανές για να επιφέρουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του Kassiopi Resort, όπως αναμένεται να είναι η ονομασία του ακινήτου, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του.