O διεθνής τουρισμός συνέχισε να αυξάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού UNWTO από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια – η αύξηση 4% που σημειώθηκε το α ‘τρίμηνο του 2019 είναι πολύ θετικό σημάδι.

Η Μέση Ανατολή και η Ασία-Ειρηνικός παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων με 8% και 6% αντίστοιχα.
Σε Ευρώπη και Αφρική η αύξηση ήταν 4%, ενώ η Αμερική παρουσίασε αύξηση 3%.

“Ο κλάδος συνεχίζει να ξεπερνά τον παγκόσμιο ρυθμό”

“Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ασκεί έντονη επιρροή παγκοσμίως από τη θετική οικονομία, την αύξηση της αεροπορικής ικανότητας και τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Ζουράμπ Πολολικασβίλι.
Η ανάπτυξη των αφίξεων μειώνεται ελαφρά μετά από δύο χρόνια εξαιρετικών αποτελεσμάτων, αλλά ο τομέας συνεχίζει να ξεπερνά τον παγκόσμιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης”.

Ανάκτηση και ανάπτυξη

  • Η Ευρώπη, η μεγαλύτερη τουριστική περιοχή στον κόσμο, σημείωσε σταθερή ανάπτυξη (+ 4%), η οποία προήλθε από προορισμούς στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+ 5%).
  • Η ανάπτυξη στην Αφρική οφείλεται στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στη Βόρεια Αφρική (+ 11%).
  • Στην Αμερική, η Καραϊβική (+ 17%) ανέκαμψε έντονα μετά από αδύναμα αποτελέσματα το 2018, λόγω των τυφώνων Irma και Maria στα τέλη του 2017.
  • Σε Ασία-Ειρηνικό, τα αποτελέσματα για τους πρώτους τρεις μήνες έδειξαν αύξηση κατά 6%, τη Βορειοανατολική Ασία (+ 9%) και μια πολύ καλή απόδοση από την κινεζική αγορά.

Με αυτή την ανάπτυξη μεγαλώνει η ευθύνη

“Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο τουρισμός, ενώ παράλληλα να μετριάσει τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον και την κοινωνία με καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Το UNWTO προβλέπει αύξηση 3% έως 4% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2019.