Από την 1η Ιουνίου η Travelport θα έχει διαθέσιμο σε όλες τις 480 αεροπορικές εταιρείες στην πλατφόρμα της που το επιθυμούν, τον νέο κωδικό κράτησης “Χ” για μη δυαδικούς επιβάτες -με ουδέτερο φύλο.

“Ελπίζουμε ότι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα παράσχουν αυτή την επιλογή για να εξασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους θα γίνουν πλήρως σεβαστά και ευπρόσδεκτοι, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Travelport, Gordon Wilson.
Για εμάς το «Χ» σηματοδοτεί μια ψήφο για την ποικιλομορφία, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό”.

Ο νέος κωδικός προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής “X” αντί “M” ή “F”, όταν ένας επιβάτης υποχρεούται να παρέχει τέτοιες πληροφορίες επιβατών εκ των προτέρων. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να παρέχονται στους πελάτες που ταξιδεύουν ή διέρχονται από την Αλγερία, τον Καναδά, την Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ), το Ιράν, την Τζαμάικα, την Ιαπωνία, την Κένυα, το Μεξικό, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, τη Συρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επιλογή επιλογής “X” θα πρέπει να συμφωνεί με το διαβατήριο ή το έγγραφο ταυτότητας του επιβάτη.
Η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ, οι Κάτω Χώρες και το Πακιστάν ήδη προσφέρουν άλλη επιλογή από τα “M” ή “F” στα διαβατήρια – στις περισσότερες περιπτώσεις “X”.
Τα X διαβατήρια εγκρίνονται από την ICAO, την υπηρεσία του ΟΗΕ που ρυθμίζει τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια.