Μπορεί η Γαλλία ή η Ιταλία να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί κρασιού στην Ευρώπη, αλλά η Μεγάλη Βρετανία, αρχίζει να τους “δείχνει τα δόντια της”.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Wines of Great Britain (Wine GB) έχουν φυτευτεί τρία εκατομμύρια αμπέλια το 2019, σχεδόν διπλάσια από αυτά που φυτεύτηκαν πέρυσι (1,6 εκατομμύρια αμπέλια).

Αυτή η απίστευτη ανάπτυξη έχει δημιουργήσει επιπλέον 1.705 στρέμματα σε αμπελώνες ή 24% αύξηση της γης που χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή κρασιού.

40 εκατομμύρια φιάλες ετησίως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Οι Βρετανοί οινοποιοί εργάζονται σταθερά προς την ακμάζουσα βιομηχανία οίνου στη χώρα και φαίνεται ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Όπως μάλιστα τονίζουν “οι αφρώδεις οίνοι της Βρετανίας μπορούν να ανταγωνιστούν την γαλλική σαμπάνια”.

Οι Βρετανοί οινοποιοί εκτιμάται ότι θα παράγουν 40 εκατομμύρια φιάλες ετησίως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με το Harpers Wine & Spirit.
Το περασμένο έτος, το καλοκαίρι η συγκομιδή έφερε περίπου 15,6 εκατομμύρια μπουκάλια, που είναι περίπου τριπλάσιο του συνήθους ετήσιου μέσου όρου των 5,5 εκατομμυρίων φιαλών.

Ορισμένα οινοποιεία έχουν αποκτήσει φήμη ως κορυφαίοι προορισμοί για γνώστες, όπως το Camel Valley Vineyard, τα κρασιά του οποίου σερβίρονταν στο γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ.

Η Νοτιοανατολική Αγγλία είναι ήδη ένα σημαντικό hotspot για οινοποιεία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κομητειών Kέντ, Σάσσεξ και Χαμσάιρ.
Άλλες περιοχές όπως το Γκλόστερσαιρ, το Νορθχαμπτονσάιρ, το Ντέβον, το Σόμερσετ, το Σάφοκ, το Νόρφολκ, το Εσεξ και η Ουαλία που είδαν πρόσφατα ανάπτυξη.