elliniko1804Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ για το έργο. Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν στοιχεία αναφορικά με το ιστορικό της διαγωνιστικής διαδικασίας, τη σύμβαση πώλησης των μετοχών καθώς και με τα σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στη συμβολή που θα έχει η ανάπτυξη του ακινήτου του Ελληνικού στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς μια αποκρατικοποίηση-ορόσημο για τη χώρα, που θα αναβαθμίσει ριζικά την εικόνα της Αθήνας, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει οριστικά σελίδα αποτελώντας παράλληλα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί σειρά επενδύσεων με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας και θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η αξιοποίηση του Ελληνικού λειτουργεί ως καταλύτης για κάθε άλλη επένδυση στη χώρα και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ιωάννης Εμίρης, επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά της διαγωνιστικής διαδικασίας: «Ήταν μια απαιτητική διαδικασία αφού το Ελληνικό αποτελεί το πιο φιλόδοξο και σύνθετο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε αφενός να επιτύχουμε ένα υψηλό συνολικό τίμημα περίπου €2,2 δισ. συνυπολογίζοντας τις αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές και αφετέρου να εγγυηθούμε την αναπτυξιακή διάσταση του έργου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη κάτω από τα πιο υψηλά διεθνή ποιοτικά πρότυπα, τις πλέον αυστηρές δικλίδες διαφάνειας και υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναδεικνύει τις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας και αποτελεί ορόσημο για την πρόοδο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αναπτυξιακή του διάσταση».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ανδρέας Ταπραντζής, παρουσίασε το ιστορικό του διαγωνισμού εστιάζοντας παράλληλα στα χαρακτηριστικά της τεχνικής πρότασης. Ο κ. Ταπραντζής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αξιοποιήσαμε την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών, τόσο των μελετών, όσο και των ατελέσφορων προσπαθειών που προηγήθηκαν, για να σχεδιάσουμε με προσοχή τις ενέργειές μας και τελικά να πετύχουμε να θέσουμε το Ελληνικό σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή. Ολοκληρώσαμε μια σύνθετη και ανταγωνιστική διαδικασία διαπραγμάτευσης, διασφαλίζοντας το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου και ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο υλοποίησης της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην χώρα. Μιας επένδυσης εγγυημένου ύψους περίπου €6 δισ. για μια ισορροπημένη και σύγχρονη ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, αναψυχής, κατοικίας, επιχειρηματικών κέντρων, εμπορικών λειτουργιών, πολιτισμού και αθλητισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιβαλλοντικές υποδομές και την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και Ολυμπιακή κληρονομιά της πόλης. Τουλάχιστον τα 2/3 της συνολικής έκτασης θα είναι χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι, ανοικτοί στους πολίτες.»