kritikaproiontaΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, η ημερίδα με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης Γαστρονομικού Τουρισμού στην Κρήτη» που οργάνωσε η ΠΕ Ρεθύμνου στα πλαίσια ολοκλήρωσης του έργου «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ: ΚΡΗΤΗ – ΚΥΠΡΟΣ Γαστρονομικός Προορισμός» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα- Κύπρος 2007-2013» του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία».

Όπως δήλωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου «Στόχος της ημερίδας, ήταν να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου για την προοπτική ανάδειξη της Κρήτης ως Γαστρονομικό προορισμό, όπως και η προώθηση του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας ως τουριστικό εργαλείο το οποίο θα βρίσκεται στην διάθεση όλων όσων επιχειρούν με βάση την ποιοτική Κρητική κουζίνα, την διάθεση Πιστοποιημένων Ποιοτικών Κρητικών προϊόντων και Υπηρεσιών, στοιχείο του τοπικού μας πλούτου». Η Περιφέρεια Κρήτης, τόνισε η κ. Βρέντζου, «συνεπής στον Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα συνεχίζει τις δράσεις προώθησης των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών και με το ισχυρό Brand Name «ΚΡΗΤΗ», στόχος είναι να πιστοποιηθούν ακόμα περισσότερα Κρητικά προϊόντα, εστιατόρια και οινοποιεία στο νησί».

Στην ημερίδα, όπου χαιρέτισε η Aντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα. Μαρία Λιονή, ο μελετητής Νικόλαος Σπετσίδης παρουσίασε τη μελέτη βιωσιμότητας και το marketing plan, του νεοσύστατου «Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας» που λειτουργεί στην Αργυρούπολη του Δήμου Ρεθύμνης.

Αναφερόμενη στη μελέτη βιωσιμότητας του Κέντρου Γαστρονομίας η Aντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή σημείωσε πως «Προσπαθούμε να μην πέσει το κέντρο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να είναι ευέλικτο, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με την τοπική κοινωνία, υπό την εποπτεία της Περιφέρειας και του Δήμου. Η μελέτη αυτή έχει να κάνει με την βιωσιμότητα του κέντρου, πως θα πρέπει να λειτουργεί ώστε να είναι ευέλικτο, να μην είναι πολύ δαπανηρό, να είναι όσο το δυνατό περισσότερες ώρες επισκέψιμο αλλά και πως αυτό θα λειτουργεί».

Το Γαστρονομικό Κέντρο, ένα από τα παραδοτέα του έργου, δίνει προοπτικές για την ανάπτυξη οργανωμένου φορέα για την Κρητική γαστρονομία και της διασύνδεσης της με τον τουρισμό. Την διαχείριση και την λειτουργία του Κέντρου προβλέπεται να αναλάβει μετά το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην ημερίδα ο ερευνητής και στέλεχος της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού σε θέματα ανάπτυξης Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος παρουσίασε το θέμα «Κρήτη: Δρόμοι Εμβάθυνσης και Ανάπτυξης» που αφορά την ανάπτυξη του Γαστρονομικού προορισμού στο νησί μας.

Συγκεκριμένα στην εισήγηση του ο κ. Μαρκαντωνάτος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι, η αξιοποίηση των εργαλείων που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τον Στρατηγικό σχεδιασμό του Aγροδιατροφικού τομέα όπως και μέσα από άλλες δράσεις, δίνουν την δυνατότητα ουσιαστικής ωρίμανσης και ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού αρκεί να ακολουθηθεί-όπως τονίστηκε- μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως έλεγχος και καταγραφή σε κάθε στάδιο υλοποίησης και ανάπτυξης «δρόμων» και διαδρομών που θα προβάλουν και θα αξιοποιούν το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο του νησιού. Χωρίς την έμπρακτη συμμετοχή όλων των φορέων και επιχειρήσεων, η ανάπτυξη δρόμων, σημάτων και πιστοποιήσεων δεν θα χει κανένα αποτέλεσμα και όφελος, στο τέλος αυτής της προσπάθειας.

Τέλος η Εύα Κατσαράκη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, παρουσίασε τους 9 γαστρονομικούς δρόμους, μέσα από το πρόγραμμα «Γαστρονομικές περιπλανήσεις και πολιτισμός των γεύσεων» σε μια προσπάθεια δικτύωσης και συνεργασίας των 2 προγραμμάτων και την από κοινού αξιοποίηση του Κέντρου της Αργυρούπολης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε το εγχειρίδιο για επιχειρηματίες που αφορά την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και ο οδηγός του γευστικού και οινικού οδοιπορικού Κρήτης – Κύπρου, ουσιαστικά εργαλεία που αναπτύχηθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ξενοδόχοι, σεφ, ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων, τουριστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες γραφείων γενικού τουρισμού, ξεναγοί, συγγραφείς γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δήμαρχοι και υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Οι εταίροι του έργου ήταν: Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, κα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους.