Μακροπρόθεσμη συνεργασία και επενδύσεις «βήμα- βήμα» προβλέπει το deal ανάμεσα στην Oaktree Capital Management, το αμερικάνικο επενδυτικό fund που διαχειρίζεται πάνω από 80 δισ. δολάρια  και που τώρα μπαίνει δυναμικά στο εγχώριο τουριστικό real estate, και στην εταιρεία Σάνη Α.Ε., συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο της συμφωνίας προβλέπεται η ένταξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου κάθε χρόνο στη νέα αλυσίδα resorts που θα αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα -και κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς-, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως λέει το ρεπορτάζ, τουλάχιστον πέντε θα είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία που θα απαρτίζουν τη νέα αλυσίδα «Oceania», με το πρώτο μέλος, το Oceania Club της Σάνη Α.Ε., δυναμικότητας 660 κλινών που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια στα Μουδανιά Χαλκιδικής, να δίνει το στίγμα της «φιλοσοφίας» των μονάδων.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του ομίλου Σάνη ΑΕ Σταύρος Ανδρεάδης, το ξενοδοχειακό προϊόν που θα δημιουργηθεί θα ανήκει στο μοντέλο του «ultra all inclusive», οι υπηρεσίες δηλαδή θα στοχεύουν σε επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, που ναι μεν προτιμούν να έχουν προπληρώσει το πακέτο των διακοπών τους, εντούτοις είναι τουρίστες που δεν μένουν στο ξενοδοχείο, βγαίνουν έξω και ξοδεύουν, ενισχύοντας την τοπική αγορά. 

Αν και ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί σε ποια μέρη θα λειτουργήσουν οι επόμενες μονάδες της αλυσίδας, όπως εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συζητήσεις και το πιθανότερο είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξουν ανακοινώσεις για την απόκτηση ακόμη μιας μονάδας. Το ενδιαφέρον όμως δεν στρέφεται αποκλειστικά στην αγορά μονάδων, καθώς το ενδεχόμενο κατασκευής δεν αποκλείεται για το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα.

Στη συμφωνία προβλέπεται πως η Oaktree θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ η Σάνη θα διατηρεί μερίδιο συμμετοχής. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα θα διοικείται από ανεξάρτητη, πεπειραμένη ομάδα διοίκησης, αξιοποιώντας τόσο τη σημαντική τεχνογνωσία της Σάνη στη δημιουργία και λειτουργία resorts, όσο και το επιτυχημένο ιστορικό της Oaktree στην υποστήριξη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Η Oaktree Capital Management, έχοντας προβλέψει όπως όλα δείχνουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο, αναζητούσε έναν υγιή παίχτη στην αγορά των ξενοδοχείων και βρισκόταν σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Σάνη για περίπου επτά μήνες. Το  fund, με έδρα στο Λος Άντζελες και πάνω από 15 γραφεία σε Ευρώπη και Ασία, διαχειρίζεται μεταξύ άλλων κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων των ΗΠΑ και του Καναδά και ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην ευρύτερη αγορά του real estate, ιδιαίτερα σε πολυτελή ακίνητα-φιλέτα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ομίλου Σάνη ΑΕ, η κίνηση αυτή συνδέεται με την προσδοκώμενη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, η οποία έχει διαφανεί ήδη από πέρσι. Η συμφωνία, όπως εκτιμούν τέλος παράγοντες της αγοράς, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση και άλλων ξένων κεφαλαίων, στη λογική της δημιουργίας τουριστικών επενδύσεων «νέας γενιάς», που να απευθύνονται δηλαδή σε επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr