του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Λίρα εκατό για Ισραηλινούς επενδυτές τείνει να γίνει η Ελλάδα. Με επίκεντρο την Αθήνα και ειδικότερα το υποβαθμισμένο κομμάτι της Αθήνας δεκάδες ιδιώτες καθώς και 4-5 ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακοί επενδυτικοί όμιλοι ενισχύουν την παρουσίας τους στην πρωτεύουσα της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής η ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακή αλυσίδα Brown Hotels εκμίσθωσε για 30 έτη από την οικογένεια Μιχαηλίδη το εγκαταλελειμμένο πάλαι ποτέ ξενοδοχείο Acropol της αλυσίδας Classical στην Πλατεία Ομονοίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Brown Hotels όπως είχε γράψει πρώτος ο ΕΤ έχει υπομισθώσει το ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια από τον Έλληνα εκμισθωτή του.

Την ίδια ώρα η με έδρα τον Παναμά Ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακή αλυσίδα Selina απέκτησε 2 κτίρια στην Πλατεία Θεάτρου προκειμένου να τα μετατρέψει σε Boutique Ξενοδοχεία.

Σημειώνεται ότι η Selina έχει στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο Centavrus Pelion στη φερώνυμη περιοχή και λέγεται ότι στο μικροσκόπιο της έχει ήδη την αγορά της Θεσσαλονίκης.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζουν ορεινές περιοχές της χώρας όπως τα Ζαγοροχώρια, το Καρπενήσι και ορισμένα σημεία του Μαίναλου στην Αρκαδία, εξ ου και η σπουδή ισραηλινών για την απόκτηση Boutique μονάδων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στην Ομόνοια το ξενοδοχείο ΙΛΙΟΝ πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο της ισραηλινής European Collection Hotels.

Υπενθυμίζεται ότι, άλλο ένα ιστορικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας θα επαναλειτουργήσει έπειτα από 8 χρόνια που παρέμενε κλειστό μετά την αποχώρηση του τότε εκμισθωτή ο οποίος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο υψηλό ενοίκιο λόγω της κρίσης που βίωνε εκείνη την εποχή ο αθηναϊκός τουρισμός.

Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εκμίσθωσης του πρώην Εσπέρια στον ισραηλινό όμιλο FATTAL HOTES L.T.D. με μηνιαίο μίσθωμα 95,833,33 ευρώ.

Ο χρόνος εκμίσθωσης του ακινήτου καθορίζεται σε 30 έτη, με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα έτη με συμφωνία των δύο μερών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο όμιλος θα προβεί σε εκτέλεση εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του ακινήτου για τη λειτουργία του ξενοδοχείου στην κατηγορία των 5 αστέρων.

Ο σχετικός διαγωνισμός ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι ελάχιστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται τέλος ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο αποτέλεσε βάση για την διεξαγωγή της πλειοδοσίας του διαγωνισμού ήταν 54.210 ευρώ, το οποίο αφορούσε στο σύνολο του ακινήτου και τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

Golden Visa VS Real Estate

Είναι κοινός τόπος ότι αφενός η προοπτική της Golden Visa και αφετέρου οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού έχουν στρέψει την προσοχή ισχυρών “παικτών” του ισραηλινού Real Estate και της ξενοδοχίας.

Ήδη έτεροι ισραηλινοί επενδυτές απέκτησαν πέριξ της Πλατείας Ομονοίας 4 κτίρια τα οποία θα αναπλάσουν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε κατοικίες για Golden Visa ή για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ακολούθως τουλάχιστον 10 ισραηλινοί κεφαλαιούχοι έχουν εξαγοράσει δεκάδες διαμερίσματα σε Κυψέλη και Πατήσια τα οποία τα ανακαινίζουν και τα μεταπωλούν. Ισραηλινός επιχειρηματίας που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμίας του αναφέρει ότι η αγορά ενός σπιτιού 100 τ.μ. στο Τελ Αβίβ προσεγγίζει σήμερα το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο σπίτι στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με πηγή προερχόμενη από το χώρο των μεσιτών τα επιχειρηματικά πλάνα των Ισραηλινών περιλαμβάνουν την αγορά ακινήτων πέριξ του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και στα «σκαριά» υπάρχουν συμφωνίες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι η κινητικότητα αυτή εδράζεται στην αντίληψη πως η ελληνική αγορά είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια με χαμηλές αποτιμήσεις των ακινήτων στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με την αποκόμιση εσόδων από την εκμετάλλευση, οι επενδυτές αποβλέπουν κυρίως στην κεφαλαιοποίηση σημαντικών υπεραξιών στο μέλλον, εκτιμώντας ότι οι οικονομικές συνθήκες θα είναι καλύτερες και οι αξίες θα βρεθούν σε ανοδική πορεία.

Ήδη έτεροι Ισραηλινοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην Θεσσαλονίκη στα Χανιά (έχουν αποκτήσει ξενοδοχείο στην παλιά πόλη και έχουν πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό του ROSA NERA αλλά προς ώρας έχουν ανακρούσει πρύμναν και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής) και το Ρέθυμνο, καθώς και στη Ρόδο (με εξαγορά ξενοδοχείων και εντός και εκτός της πόλεως και έχουν στο μικροσκόπιο τους την Αθήνα), ενώ ερίζουν για την απόκτηση και άλλων μονάδων σε νησιωτικούς προορισμούς κυρίως των Κυκλάδων.

Υψηλό Ενδιαφέρον

Οι Ισραηλινοί επενδυτές αποτελούν τον πιο δυναμικό «παίχτη», αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά ο οποίος αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο διαμορφώνοντας ανοδικές τιμές στην αγορά.

Επ εσχάτοις στη μάχη αναζήτησης ακινήτων εισήλθαν και επενδυτικά funds ισραηλινών συμφερόντων που αναζητούν ακίνητα, αλλά και ξενοδοχεία για να αποκτήσουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια είναι σταθερά ο πρώτος προορισμός διακοπών των Ισραηλινών με διαφορά. Το 2018 σημειώθηκε μεγάλη άνοδος άνω του 13% σε σχέση με το 2017 στις αφίξεις Ισραηλινών στην Ελλάδα, όπου ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 600.000.

Τέλος νέα υψηλή αύξηση ως και 16% καταγράφεται ήδη στις προκρατήσεις και τον προγραμματισμό των αεροπορικών πτήσεων για το 2019.