hotel1204Αυξημένες κρατήσεις σε σύγκριση με πέρυσι και ενδείξεις… «σφυγμού» στην αγορά εσωτερικού τουρισμού κατέγραψαν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της φετινής Πασχαλινής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο Euro2day.gr οι επικεφαλής των ενώσεων ξενοδόχων των δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας, διαπιστώνεται αλλαγή κλίματος και ενδείξεις «αναθέρμανσης» της ζήτησης από τους Έλληνες πελάτες.

Ιδιαίτερα για προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Μαγνησία, η Μεσσηνία και η Πιερία. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς πολλοί ταξιδιώτες τα προτιμούν λόγω οικονομικότερου εισιτηρίου αλλά κι επειδή μπορούν να ταξιδέψουν σ’ αυτά χωρίς το Ι.Χ τους, μειώνοντας το κόστος.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς αποδίδουν την αύξηση των κρατήσεων από Έλληνες στο γεγονός πως οι τελευταίοι δείχνουν να έχουν πειστεί πως τα χειρότερα πέρασαν για την ελληνική οικονομία κι αποφάσισαν να ξαναπρογραμματίσουν τη ζωή και τις συνήθειές τους με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα που τους δημιούργησε η κρίση.

Αυτά, βέβαια, ισχύουν για εκείνους που, παρά τις μειώσεις αποδοχών, διατηρούν σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δύναμης. Απαγορευτικές, την ίδια στιγμή, είναι οι πασχαλινές αποδράσεις για τους άνεργους αλλά και τους εργαζόμενους που παραμένουν στην εργασία τους αλλά δεν αμείβονται ή πληρώνονται με καθυστέρηση.

Συγγενικά και φιλικά σπίτια, ωστόσο, θα φιλοξενήσουν την πλειοψηφία όσων εγκαταλείπουν τις πόλεις στις γιορτές.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η κινητικότητα που παρατηρείται δείχνει πως Έλληνες παραθεριστές και ξενοδόχοι βρίσκουν τη χρυσή τομή, βάζοντας ο καθένας νερό στο κρασί του.

Οι μεν ξενοδόχοι μείωσαν τις τιμές, ενώ οι Έλληνες πελάτες περιόρισαν τις αποδράσεις τους σε τριήμερα ή τετραήμερα και προτιμούν ηπειρωτικούς προορισμούς ώστε να αποφύγουν το υψηλότερο κόστος των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος και τα νησιά του Ιονίου που βασίζονται κυρίως στους ξένους επισκέπτες εμφανίζουν υποτονική κίνηση ή και μείωση. Αισιοδοξούν, ωστόσο, ότι θα υπερκαλύψουν την απουσία των Ελλήνων από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που αναμένουν από το εξωτερικό.

Παύλος Υψηλάντης

euro2day.gr