Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco ανακηρύχθηκε η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας. Η πόλη βρίσκεται στα νότια της Βαγδάτης , στις όχθες του Ευφράτη και αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας.

Οι Ιρακινοί αρχαιολόγοι επιδίωκαν από το 1982 μέχρι και σήμερα να εντάξουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μόλις στο 15% του χώρου αυτού έχουν γίνει ανασκαφές.

Η ένταξή της στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς «θα ενθαρρύνει τις έρευνες» ενώ συνιστά, επίσης, «δωρεάν διαφήμιση για τον τουρισμό», πρόσθεσε με ενθουσιασμό ο Κάχταν αλ Άμπιντ, ο διευθυντής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Βασόρας, που παρουσίασε τον φάκελο στην Επιτροπή της Unesco.

Η Βαβυλώνα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια ιστορία και τη μυθολογία, με την περίφημη Πύλη της Ιστάρ, τους Κρεμαστούς Κήπους -ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, και τον Πύργο της Βαβέλ –αν και η ακριβής τοποθεσία των δύο τελευταίων, εμβληματικών μνημείων, παραμένει μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης.

Το Ιράκ έχει τουλάχιστον 7.000 αρχαιολογικούς χώρους στο έδαφός του -και από αυτούς οι πέντε έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: η ακρόπολη της Ερμπίλ (Άρβηλα), τα Έλη της Μεσοποταμίας, η Χάτρα, η Σαμάρα και η Ασούρ. Τα τρία τελευταία θεωρούνται απειλούμενα: η Χάτρα επειδή το 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιδόθηκαν εκεί σε «πολιτισμική εξολόθρευση», η Σαμάρα λόγω των διαθρησκευτικών ταραχών και η Ασούρ λόγω του σχεδίου κατασκευής ενός φράγματος που την θέτει σε κίνδυνο.