chania2912Πολύ θετικά προδιαγράφεται η θερινή σεζόν για τον χανιώτικο τουρισμό. Οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία του νομού ανεξαρτήτου κατηγορίας είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2013, ενώ αναμένεται επίσης άνοδος των Ελλήνων τουριστών που πρόκειται να επισκεφθούν τα Χανιά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Η&Τ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης.

Της Ανθής Σασματζόγλου

Οι ξενοδόχοι των Χανίων, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, κάνουν προσπάθειες για την άμβλυνση της εποχικότητας, που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι για τον χανιώτικο τουρισμό, προσελκύοντας νέες πτήσεις και συνεργασίες. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων των Χανίων κάνει λόγο για τους γάμους των 16 ζευγαριών Κινέζων που τελέστηκαν πρόσφατα στην πόλη, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης νέων αγορών και ανάπτυξης θεματικού τουρισμού.

Πώς κινήθηκαν οι κρατήσεις το α’ τετράμηνο και την περίοδο του Πάσχα για τα Χανιά;

Το πρώτο τετράμηνο για τα Χανιά κινήθηκε στα αναμενόμενα χωρίς εντυπωσιακά νούμερα, δεδομένου ότι οι πτήσεις αρχίζουν και μπαίνουν σε πλήρη εξέλιξη από τις 20-25 Απριλίου. Η δε περίοδος του Πάσχα κατέγραψε επίσης την προβλεπόμενη κίνηση, καθώς οι φετινές γιορτές έπεσαν πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, με τον εσωτερικό τουρισμό να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τον τουρισμό των Χανίων τη φετινή σεζόν;

Η θερινή σεζόν για τα Χανιά προδιαγράφεται με πολύ αισιόδοξα χρώματα. Τα μηνύματα που εισπράττουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς οι προκρατήσεις είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι σε ξενοδοχεία ανεξαρτήτου κατηγορίας. Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι προγραμματισμένες πτήσεις charters και οι κανονικές πτήσεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, οπότε αυτό μας κάνει και αισιοδοξούμε και ελπίζουμε ότι αυτή η αισιοδοξία θα επιβεβαιωθεί.

Ποιες είναι οι κυριότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τα Χανιά;

Οι κυριότερες αγορές για τον χανιώτικο τουρισμό είναι καταρχήν οι σκανδιναβικές χώρες, με τα Χανιά να ανήκουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στις προτιμήσεις των Σκανδιναβών. Επίσης, η Πολωνία έχει εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, η Αγγλία, η Ιταλία και το Βέλγιο είναι από τις χώρες που αναπτύσσονται πολύ και αυτή τη στιγμή αποτελούν σημαντικό μερίδιο του χανιώτικου τουρισμού. Οι Ρώσοι έχουν δυνατή παρουσία στο ανατολικό κομμάτι του νομού Χανίων, ενώ και το δυτικό κομμάτι του νομού έχει ξεκινήσει πλέον να ανεβαίνει. Ως Ένωση Ξενοδόχων, ευελπιστούμε πάρα πολύ στη ρωσική αγορά και μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στην ανάπτυξή της. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μία σημαντική παρουσία Ρώσων τουριστών στα Χανιά.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός των Χανίων;

Η εποχικότητα είναι το κυριότερο πρόβλημα του χανιώτικου τουρισμού. Ενώ έχουμε έναν τόπο που προσφέρει έναν απίστευτο μνημειακό πλούτο και καταπληκτικό κλίμα, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουμε ένα σωστό εξάμηνο ή επτάμηνο τουρισμού. Κάνουμε προσπάθειες ως Ένωση Ξενοδόχων να αμβλύνουμε το φαινόμενο και ελπίζουμε ότι με τις νέες πτήσεις και τις νέες συνεργασίες που έχουμε πετύχει, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, παρά τη μείωση στις αφίξεις Ελλήνων τουριστών τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, φέτος αναμένεται σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Σχολιάστε την προσπάθεια της Ένωσης σχετικά με την τέλεση γάμων 16 ζευγαριών Κινέζων στα Χανιά.

Η προσπάθεια με την κινεζική αγορά ξεκίνησε πριν έναν χρόνο. Το Νοέμβριο του 2013 φέραμε ένα επιτελείο από τον φορέα του Roseweddings στα Χανιά, όπου τους φιλοξενήσαμε και τους ξεναγήσαμε προκειμένου να δουν τον τόπο και να επιλέξουν πού θα γίνουν οι γαμήλιες τελετές. Επιλέχθηκαν λοιπόν 16 ζευγάρια κατά τη διάρκεια μιας τουριστικής έκθεσης στη Σανγκάη με θέμα τον γαμήλιο τουρισμό. Η Ένωσης Ξενοδόχων, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το ΞΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος συνέβαλαν σημαντικά στην πραγματοποίηση ενός τόσο επιτυχημένου γεγονότος.