Mία τεχνολογία που θα επέτρεπε την πληκτρολόγηση μέσω της σκέψης φαίνεται να είναι στα πλάνα της Facebook.
Eρευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια/ Σαν Φρανσίσκο, που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προχώρησαν στην ανάρτηση μία μελέτης στην οποία επισημαίνεται ότι ο αλγόριθμος που ανέπτυξαν ήταν σε θέση να «αναγνωρίζει» λέξεις στην δραστηριότητα του εγκεφάλου, σε πραγματικό χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες συνέδεσαν υψηλής ευαισθησίας αισθητήρες καταγραφής ηλεκτρικών σημάτων στους εγκεφάλους τριών ασθενών με επιληψία, ώστε να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Στην συνέχεια τέθηκαν στους συγκεκριμένους ασθενείς απλές ερωτήσεις και τους ζητήθηκε να απαντήσουν κανονικά.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αλγόριθμος κατάφερε να καταγράψει την δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ οι ασθενείς μιλούσαν.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία που ανέπτυξαν μπορούσε να αποκωδικοποιήσει τις λέξεις που σκέφτονταν οι ασθενείς με ακρίβεια που έφτανε έως και το 76%.
Από την πλευρά της η Facebook δεν αναμένει ότι ένα σύστημα που θα ενσωματώνει την συγκεκριμένη τεχνολογία θα καταστεί σύντομα διαθέσιμη, αλλά θα μπορούσαν στοιχεία της συγκεκριμένης τεχνολογίας να ενσωματωθούν σε συστήματα Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR και VR).
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία θεωρεί ότι η πλήρης εφαρμογή στο hardware των συστημάτων AR και VR είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία με ενδεχομένως αμφίβολα αποτελέσματα.
Η χρήση της τεχνολογίας BCI θα μπορούσε να επιτρέψει στους κατόχους αντίστοιχων συστημάτων να αναγνωρίζουν «εικονικές» εντολές, συνήθως μονολεκτικές (όπως home, select ή delete) που θα επιτρέπουν την δημιουργία εντελώς νέων τρόπων διαδραστικότητας του χρήστη με τα συγκεκριμένα συστήματα.