Δραματική είναι η κατάσταση στα Χανιά με τις αμμοληψίες και την διάβρωση των ακτών. Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων μάλιστα χαρακτηρίζει την κατάσταση «μη αναστρέψιμη» και κάνει έκκληση με ανακοίνωση της να σταματήσουν οι αμμοληψίες. «Υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των ακτών», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνουν «η διάβρωση των ακτών στο νομό Χανίων, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα με άμεσες επιπτώσεις.
Τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές, αφού πλέον απειλούνται με οικονομικό μαρασμό επιχειρήσεις, σπίτια και περιουσίες.
Για τις δεκάδες στρέμματα παραλίας που ετησίως χάνονται λόγω διάβρωσης στον νομό Χανίων, οι οικονομικές ζημίες είναι ανυπολόγιστες.
Επαναλαμβάνουμε ότι η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι δραματική, ιδιαίτερα μετά τις έντονες πλημμύρες και τα τεράστια κύματα που διέλυσαν παραλίες και περιουσίες.
Δυστυχώς για εμάς, τους Χανιώτες η κατάσταση επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε, δηλαδή ότι σε κάποια σημεία χρειάζεται άμεση επέμβαση, ενώ σε άλλα, με την διαδικασία του κατεπείγοντος πρέπει να γίνει αναπλήρωση της άμμου γιατί ήδη έχουμε καταστάσεις μη αναστρέψιμες«.

Τι μέτρα προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων για να σωθούν παραλίες και ποτάμια

  • Να σταματήσουν οι παράνομες εργασίες αμμοληψίας από ποτάμια στις οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλεται η σημερινή διάβρωση.
    Με αυστηρά μέτρα να τιμωρούνται οι παραβάτες οι οποίοι έχουν βάλει σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου.
  • Να δοθεί σήμερα, άδεια και να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εμπλουτισμού των παραλίων με άμμο, από τον βυθό της θάλασσας. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης. Το μέτρο της αναπλήρωσης των ακτών με άμμο, γίνεται σε πολλές χώρες, είναι διεθνώς αποδεκτό και σιγά σιγά μπορεί να επαναφέρει την οποιαδήποτε παραλία στην πρότερη κατάσταση της.