Το επενδυτικό μέλλον του τομέα των υδροπλάνων και την ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων συζήτησαν στην συνάντηση τους ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε τα πολλαπλά οφέλη της υλοποίησης υδαροδρομίων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και τη θετική επίδραση του κλάδου στον τουρισμό.

Συμπλήρωσε επίσης πως τα υδατοδρόμια μπορούν να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης των μικρών νησιών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και στη μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

  • Απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας
  • Πιστοποίηση του προσωπικού λειτουργίας των υδατοδρομίων
  • Απαλλαγή από τις αγκυλώσεις και χρόνο-καθυστερήσεις των ΚΥΑ
  • Επαναφορά ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για δημόσιο και ιδιώτες

Τα παραπάνω αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τέλη Αυγούστου, προκειμένου να τεθούν σε διαβούλευση το Σεπτέμβριο και να περάσουν από τη Βουλή τον προσεχή Οκτώβριο. Στόχος είναι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2020 να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και υποστήριξη στα υδροπλάνα.

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει δρομολογήσει όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων, και βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες που υπάγονται, ώστε να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα.