Στις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται να έχει ρίξει το βάρος η νέα κυβέρνηση, αλλά με τους δικούς της όρους. Γι’ αυτό και τα εξετάζει και τα αλλάζει όλα από την αρχή.

Εκτός από πλήρη αποκρατικοποίηση με νέους όρους ορισμένων εκ’ των δέκα περιφερειακών λιμένων, η κυβέρνηση προχωρά με νέους όρους και στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον κατάλογο έχει προστεθεί και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η μερική ιδιωτικοποίηση του θεωρείται επιβεβλημένη για τη στήριξη της ΔΕΗ.

Μεγάλο είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον για πώλησης του 30% της εταιρείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους Καναδούς της PSP, που ελέγχουν το 40% της ΔΑΑ και τους ισχυρούς ξένους επενδυτές φαίνεται να είναι σκληρός για την απόκτηση του υπόλοιπου 30%. Και το τίμημα δείχνει να είναι αρκετά υψηλό.

Τα λιμάνια

Σχετικά με τα 10 περιφερειακά λιμάνια ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφους δήλωσε ότι στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι “να επανεξετάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο για να παρέχει ευελιξία και δημιουργία αξίας”.

Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, θα επιτρέπεται στο ΤΑΙΠΕΔ είτε να πωλήσει το σύνολο των μετοχών ενός οργανισμού λιμένος (κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε ΟΛΠ και ΟΛΘ), είτε να παραχωρήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων, είτε να παραχωρήσει κάποιες δραστηριότητες (π.χ. εμπορευματικό σταθμό, κρουαζιέρα, μαρίνα, κ.λπ.).

Ήδη ανατέθηκε στην εταιρεία συμβούλων-ελεγκτών Ernst & Young (EY), που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ την βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα 10 περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου).
Η Ernst & Young θα προτείνει με βάση και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών, σε ποια λιμάνια πρέπει να πωληθούν οι οργανισμοί, σε ποια να παραχωρηθούν όλες οι δραστηριότητες και σε ποια να παραχωρηθούν ορισμένες εξ’ αυτών.

ΕΛΠΕ-ΔΕΠΑ

Το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), από κοινού με τον όμιλο Λάτση, αναγκάζει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αλλάξει στρατηγική.
Όπως θα αλλάξει και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, θέμα για το οποίο έχουν επίσης λόγο τα ΕΛΠΕ.
Αποφάσεις για το νέο μοντέλο δεν έχουν ληφθεί, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να περιμένουν καθώς το προηγούμενο σχέδιο σίγουρα παγώνει.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει πως το δημόσιο θα διατηρούσε, μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών τον πλειοψηφικό έλεγχο στα δίκτυα διανομής. Θα πωλούνταν το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα είχε τον έλεγχο της «Φυσικό Αέριο Αττικής», η χονδρική εμπορία φυσικού αερίου και οι διεθνείς συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου.