Εσείς θα κάνατε διακοπές χωρίς το smartphone σας ; Το ερώτημα αυτό αποτέλεσε το έναυσμα που οδήγησε ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας να πραγματοποιήσουν μια μελέτη.

Τίτλος της “Turning It Off: Emotions in Digital-Free Travel”. «Συναισθήματα σε ταξίδια χωρίς ψηφιακές εφαρμογές και κινητά».

Δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στην Εφημερίδα Travel Research και περιγράφει την αποστολή 24 συμμετεχόντων σε ταξίδια χωρίς τα smartphones τους.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν millennials, οι οποίοι εξαρτώνται σημαντικά από την τεχνολογία.

Άγχος και ανησυχία

Οι πρώτες ημέρες ήταν πιο δύσκολες, γεμάτες με συναισθήματα απογοήτευσης, ανησυχίας, απομόνωσης και άγχους.

Μάλιστα οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τι θα έκαναν εάν έπρεπε να ζητήσουν βοήθεια. Αυτή ήταν η βασική τους ανησυχία.

Old fashioned ταξίδια

Οι ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν με τον παλιομοδίτικο τρόπο χρησιμοποιώντας έναν τυπωμένο χάρτη. Επιπλέον χρειάστηκε να μιλάνε με τους ξένους και να διαβάζουν τυπωμένα ωράρια λεωφορείων.

Δύο από τους συμμετέχοντες παραιτήθηκαν ακόμη σε αυτό το στάδιο καθώς βρήκαν την συναισθηματική εμπειρία αφόρητη.

Σταδιακά, όμως, όσοι παρέμειναν άρχισαν να απολαμβάνουν την εμπειρία. Αισθάνθηκαν πιο βυθισμένοι στον προορισμό τους, έγιναν φίλοι με τους ντόπιους και είχαν καλύτερες εμπειρίες με τους συνταξιδιώτες τους.

Όταν τελικά επέστρεψαν στο σπίτι τους και ξαναχρησιμοποίησαν τα smartphones και τα social media, απογοητεύτηκαν όταν συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τους αποσπά από την πραγματικότητα το διαδίκτυο.