falirikos0504Για το Σεπτέμβριο, έναντι του Ιουνίου που προβλεπόταν αρχικά, μετατίθεται η δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες. Η αξιοποίηση της περιοχής που εφάπτεται με τον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στην κατάληξη της Λεωφ. Συγγρού και με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τα δυτικά θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα είναι προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ.

Αρχικά το έργο προγραμματιζόταν να «βγει» τον Ιούνιο, ωστόσο, τελικά, απαιτείται περισσότερος χρόνος εωσότου υλοποιηθούν τα αναγκαία γραφειοκρατικά διαβήματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Απαιτήθηκε επίσης, «πίστωση» χρόνου προκειμένου η ελληνική πλευρά να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαχειρίζονται το Jaspers. Το τελευταίο αποτελεί μέσο τεχνικής βοήθειας που θα συμβάλει στην άμεση υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Χρηματοδότηση

Εκκρεμεί ακόμη η αποδέσμευση κονδυλίων από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων που θα κατευθυνθούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών της ανάπλασης του Φαλήρου.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 (110 εκατ.), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (80 εκατ. ευρώ) και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (40 εκατ.).

Η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα κινηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου. Σύμφωνα δηλαδή με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί στην έκταση αρχές 2015, ενώ η εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα έχει «κλειδώσει» αρκετούς μήνες πριν.

Την ίδια στιγμή, για το έργο θα πρέπει να ενημερωθεί η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου. Το «λίφτινγκ» του Φαληρικού Όρμου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα για τα οποία θα κληθεί να δείξει «δείγματα γραφής» η κυρία Δούρου.

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή:www.capital.gr