A380-emirates

Τα λόγια περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την καταπολέμηση της ανεργίας στην πρωτεύουσα, αλλά ένα συγκεκριμένο έργο που ζητούν ήδη από τη δεκαετία του ’80 (!) τουριστικοί φορείς και θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην απασχόληση ούτε καν τέθηκε στο τραπέζι: το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην Αττική ταλαντεύεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού ακόμη κι η Κοινοπραξία που είχε στηθεί από μεγάλες εταιρείες του χώρου, ώστε να διαμορφώσουν κατάλληλα το στάδιο Τάε Κβον Ντο, φαίνεται πως δεν περπατάει.

Τουριστικές πηγές τονίζουν πως δεν ήταν ούτε μια ούτε δυο οι φορές που ήρθαν ξένοι, για να οργανώσουν μεγάλα συνέδρια στη χώρα μας κι έφυγαν άπρακτοι. Η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή πόλεις ζουν απ’ το συνεδριακό τουρισμό. Η Κωνσταντινούπολη, μάλιστα, διαθέτει 4 μητροπολιτικά συνεδριακά κέντρα!

Άνθρωποι του χώρου τονίζουν ότι στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ο μέσος όρος παραμονής είναι σήμερα γύρω στη 1,5 μέρα, από επιχειρηματίες που θέλουν να κανονίσουν τις δουλειές τους και να φύγουν. Οι πληρότητες στην Αθήνα κυμαίνονται γύρω στο 53%, με ανοδική τάση στο 60%.

Την ανάγκη ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού έχουν τονίσει επανειλημμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, βάσει και της μελέτης Μακίνζι. Αφ’ ενός διότι μπορεί να δώσει τονωτική οικονομική ένεση στην πρωτεύουσα, αφ’ ετέρου ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού στη χώρα μας.

Η Αθήνα από τη 19η θέση, στο χώρο των συνεδρίων, την περίοδο 2008-9, το 2013 κατρακύλησε στην 38η, εξηγεί ο Ντίνος Αστράς, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO. «Ένα μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο είναι έργο που όντως θα έφερνε ανάπτυξη στη χώρα, αλλά ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά. Η Ελλάδα προσφέρεται για μικρού ή και μεσαίου μεγέθους συνέδρια αλλά δεν έχει τις υποδομές για μεγάλα», λέει.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στη φετινή διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης συνεδρίων ΙΜΕΧ 2014 η Ελλάδα ως συνεδριακός προορισμός είχε ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα.

Άννα Στεργίου 

enet