olp12603Εντονότατη έμφαση στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων δίνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα στην οποία υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από την επιτάχυνση όλων των σχετικών ενεργειών της, θα πρέπει να συγκροτήσει και μηχανισμό παρακολούθησης της εκτέλεσης και εφαρμογής των συμβάσεων που εχουν ήδη υπογραφεί με τους ιδιώτες με αντικείμενο την επίλυση κάθε θέματος που ανακύπτει ειδικά στις αδειοδοτήσεις και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Επιπλέον υπενθυμίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ με διυπουργική ομάδα εργασίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργικού γραφείου και του ΤΑΙΠΕΔ που θα συνεδριάζει κάθε δεκαπενθήμερο για να επιβλέπει την εκτέλεση του προγράμματος και να διασφαλίζει την εκτέλεση των απαραίτητων κυβερνητικών ενεργειών ώστε να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστική δε η διατύπωση σε άλλο σημείο της έκθεσης πως «το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να είναι επιφορτισμένο με την πώληση περιουσιακών στοιχείων όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό δε και από άλλες αναφορές πως το ΔΝΤ όπως και η ΕΕ ζητά μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ειδικά των ακινήτων και εκτενείς μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση του management επιχειρήσεων υπο ιδιωτικοποίηση. Για το 2014 ο στόχος για τα έσοδα είναι το 1,5 δισ. ευρώ. και για το επόμενο έτος τα 2,2 δισ. Περιγράφει την επικειμένη υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση εναλλακτικών μεθόδων πώλησης των ακινήτων, όπως η τιτλοποίηση, για την άντληση πρόσθετων εσόδων και εφιστά προσοχή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων για την εξασφάλιση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτείας.

Ηλίας Μπέλλος

Πηγή:www.capital.gr