Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ρωσικών σιδηροδρόμων, Oleg Belozorov και ο διευθύνων σύμβουλος των τουρκικών κρατικών σιδηροδρόμων Ali Ishan Uigun, πραγματοποίησαν συνάντηση στη Μόσχα.

Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι παρατήρησαν αύξηση του όγκου των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος κυκλοφορίας που μεταφέρεται μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 20,2 εκατομμύρια τόνους το 2018.

Τόνισαν επίσης ότι οι ρωσικοί και οι τουρκικοί σιδηρόδρομοι έχουν σημαντικές δυνατότητες να υλοποιήσουν κοινά έργα.

“Ο ρυθμός του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αυξάνεται, αλλά πιστεύω ότι ως σιδηροδρομικές εταιρείες δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της συνεργασίας μας . Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν” , δήλωσε Oleg Belozorov.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των ρωσικών και των τουρκικών σιδηροδρόμων, αυτό θα διευκολυνθεί από τα δασμολογικά κίνητρα, καθώς και από την ανάπτυξη της υποδομής του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών μεταξύ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) – Τιφλίδα (Γεωργία) – και Καρς (Τουρκία).

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι χρόνοι παράδοσης των εμπορευμάτων και θα αυξηθεί η ελκυστικότητα της διαδρομής, με αποτέλεσμα να προσελκύονται οι απαιτούμενοι όγκοι κυκλοφορίας.

Όλα αυτά θα βοηθούσαν στη δημιουργία μιας τακτικής υπηρεσίας εμπορευματοκιβωτίων η οποία θα συνδέει την Τουρκία με το σύστημα Ευρασιατικών διαδρόμων από το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι Oleg Belozorov και Ali Ishan Uigun συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς και συμφώνησαν για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην τυποποίηση και την ψηφιοποίηση του σιδηροδρομικού τομέα σε διεθνές επίπεδο.