Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν Alpha Bank και  Eurobank για την από κοινού συμμετοχή τους στο Ταμείο Υποδομών (Infrastructure Fund of Funds – InfraFoF), που δημιούργησε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέσω του Ταμείου Υποδομών και την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων αναμένεται να κινητοποιηθούν, σταδιακά, επενδύσεις στην Ελλάδα τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ για βιώσιμα έργα σε τομείς προτεραιότητας όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και η αστική ανάπτυξη.

Αρχικά η Alpha Bank και η Eurobank πρόκειται να χρησιμοποιήσουν 32 εκατ. ευρώ από το νέο Ταμείο Υποδομών, για να στηρίξουν επενδύσεις σε επιλέξιμα έργα που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα ενώ θα παρέχουν χρηματοδότηση στα έργα αυτά και από ίδιους πόρους.

Η υποδομή στην Ελλάδα του νέου αυτού Ταμείου, που θα αποτελέσει μοντέλο για αντίστοιχα σχήματα στην Ευρώπη, αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έργα καθαρής ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας, υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Θα εξεταστούν επίσης νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και σε ιδιωτικά κτίρια, επενδύσεις σε βιομηχανικά πάρκα, εγκαταστάσεις για εκπαιδευτική και πολιτιστική χρήση, για τον τουρισμό και για συνεδριακά κέντρα.

Επιπλέον, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση έργων υποδομών που έχουν καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια ενώ ένας αριθμός τοπικών έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο εκτιμάται πως θα επιτρέψει την εμπορική χρήση πρώην εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνέστησε το Ταμείο Υποδομών σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, με στόχο τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων σε συνδυασμό με κεφάλαια του Δημοσίου προερχόμενα από δάνειο της ΕΤΕπ και με επιστροφές από επενδύσεις σε προγενέστερα έργα αστικής ανάπτυξης που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA.

Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το νέο Ταμείο Υποδομών θα προσφέρει χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 450 εκατ. ευρώ κινητοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ στους τομείς προτεραιότητας.

Τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020».

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.