Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΕΠΠΕΑ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την ενσωμάτωση και προτεραιοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.
Η Περιφέρεια Κρήτης, προτίθεται να συμβάλει στην επίτευξη των 17 ΣΒΑ και των 169 σχετικών υποστόχων.
Προωθώντας κρίσιμες δράσεις για την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, κοινωνικής ένταξης και οικονομικής ανάπτυξης.
Με την σύμβαση αυτή, εγκαθιδρύεται η συστηματική συνεργασία των δύο φορέων και η υποστήριξη, μέσω σχετικών αναπτυξιακών μελετών, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης προς την Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος είναι ο σχεδιασμός πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί η προσαρμογή και ενσωμάτωση των ΣΒΑ σε επίπεδο περιφερειακών στρατηγικών και πολιτικών.
«Ξεκινήσαμε πρώτοι από την Περιφέρεια μας σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών την πρωτοβουλία και είχαμε και την εκπροσώπηση της Περιφέρειας Κρήτης στη Νέα Υόρκη την έδρα του ΟΗΕ, τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Θέλουμε να συμβάλουμε στους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να αναδείξουμε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε προς όφελος του περιβάλλοντος και ευρύτερα των πολιτών».
Όπως διαβεβαίωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης «το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα βοηθήσει την Περιφέρεια Κρήτης με συστηματικό τρόπο να γίνει η προτεραιοποίηση των στόχων τα επόμενα χρόνια. Σημαντικό επίσης είναι το πώς η εκπαίδευση θα μπορέσει να συνδεθεί με την πραγματική οικονομία, με περιβαλλοντικούς στόχους, με την δια βίου μάθηση».
Ειδικότερα, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει το πλαίσιο των ΣΒΑ στην Περιφέρεια Κρήτης το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει:
1.Τη μελέτη καλών πρακτικών για την προσαρμογή των ΣΒΑ σε Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2.Τη διάγνωση του δυναμικού της Περιφέρειας Κρήτης για την ενσωμάτωση των ΣΒΑ στο πλέγμα δράσεων της αναπτυξιακής πολιτικής της.
3.Την πρόταση δράσεων για την αξιοποίηση των ΣΒΑ προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.
«Η σχετικότητα των ΣΒΑ με τις Περιφέρειες είναι πολλαπλή, καθώς προσφέρουν κοινούς όρους για την περιγραφή και την επίτευξη βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, τόνισε ο Διευθυντής του ΚΕΠΠΕΑ και επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος, καθηγητής Δημήτρης Ξενάκης.
Παρέχουν ευκαιρίες για νέες εταιρικές συνέργειες μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και επενδυτών προς την ανάπτυξη νέων λύσεων για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων».
Στο πλαίσιο αυτό, η επίτευξη των ΣΒΑ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες και την πρακτική των περιφερειών που βρίσκονται κοντά στο επίπεδο όπου οι δράσεις παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, με μια πιο διαφανή, ευέλικτη και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία.