airfasttickets2Στόχος η Airfasttickets που δέχθηκε εξώδικο και από τα τουριστικά γραφεία της Μακεδονίας

Του Χάρη Ντιγριντάκη 

Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ on line τουριστικών γραφείων και παραδοσιακών Tour Operators έχει ξεσπάσει την τελευταία περίοδο με πρώτο θύμα όπως φαίνεται την Airfasttickets που έχει «προκαλέσει» τόσο τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όσο και τους Tour Operators και τουριστικά γραφεία, με τα πακέτα προσφορών που διαθέτει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η εταιρεία δέχθηκε εξώδικο πριν 2 εβδομάδες από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δείτε το εξώδικο παρακάτω:

“ΕΝΩΠΙΟΝ

ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΞΩΔΙΚΟΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

της ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ και εν Θεσσαλονίκη εδρευούσης (Β.Ηρακλείου 26) νομίμως εκπροσωπουμένης

Κ Α Τ Α
της εταιρίας με την επωνυμία «Αirfasttickets» και εν Πειραιά εδρευούσης (Σκουζέ 6), νομίμως εκπροσωπουμένης

Θεσσαλονίκη, 5-6-2014

Τις τελευταίες ημέρες, με στοιχεία που έχουμε συλλέξει, αποδεικνύεται ότι η εταιρεία Σας πωλεί συστηματικά εισιτήρια με τιμή χαμηλότερη των δημοσιευμένων στα GDS.

Με την αθέμιτη αυτή πρακτική αποκρύπτετε την ακριβή ανάλυση των φόρων των εισιτηρίων και δημιουργείτε σύγχυση στο καταναλωτικό παραβλάπτοντας τον ανταγωνισμό.

Δια της παρούσης μας διαμαρτυρόμαστε για την ανωτέρω σφόδρα αντισυναλλακτική Σας συμπεριφορά και Σας προσκαλούμε όπως παύσετε άμεσα από σήμερον την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων κάτω του κόστους και συμμορφωθείτε στην τήρηση του νόμου, άλλως επιφυλασσόμαστε για την περαιτέρω άσκηση εναντίον Σας παντός νομίμου δικαιώματός μας ενώπιον πάσης αρμόδιας Αρχής και Δικαστηρίου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής επιδότω νομίμως την παρούσα προς την καθ’ ού αύτη εταιρία με τον διακριτικό τίτλο «Airfasttickets» προς γνώση της και δια τας νομίμους συνεπείας, αντιγράφων ολόκληρο το κείμενο αυτής εις το επιδοτήριο.”

Εκκωφαντική αίσθηση στο χώρο της τουριστικής αγοράς πάντως προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα του Travel Weekly που ανέφερε ότι το διεθνές ταξιδιωτικό γραφείο Airfasttickets βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΙΑΤΑ (Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών), μετά την απόφαση της Ένωσης να αναστείλει τις πωλήσεις τις εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η Airfasttickets εισήλθε σε διαδικασία On Review (επανεξέταση της σύμβασης αφού λόγω της αύξησης των πωλήσεων απαιτείτο μεγαλύτερη εγγυητική από το 10 εκατ. ευρώ στα 23,5 περίπου) με την ΙΑΤΑ από την περασμένη μετά την έκρηξη στις πωλήσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Travel Weekly το οποίο επικαλείται επιστολή της ΙΑΤΑ που στάλθηκε στις αεροπορικές εταιρείες στις 18 Ιουνίου, η Αirfasttickets χρωστάει 45 εκατ. ευρώ

Η επιστολή επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία είχε τεθεί υπό επιτήρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αδυναμίας της να τηρήσει την προθεσμία στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Η Airfasttickets International χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ανακριβές, διότι καμία αναστολή online πωλήσεων δεν υφίσταται και όλα τα site των εταιρειών του Ομίλου, σε όλες τις χώρες, λειτουργούν κανονικά προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται ληξιπρόθεσμη οφειλή της Airfasttickets σε κανέναν προμηθευτή.

«Ουδέποτε, πόσο μάλλον τις τελευταίες 50 μέρες, δεν έχει τεθεί έλεγχος στις συναλλαγές της Airfasttickets. Η επικοινωνία η οποία έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ της ιδιοκτησίας της εταιρείας και της ΙΑΤΑ αφορούσε στην παράταση των εγγυητικών επιστολών, λόγω της δυναμικής αύξησης των πωλήσεων της Airfasttickets, η οποία έφτασε το 1.937% στο διάστημα 2013-2014. Με βάση το συμβόλαιο της Airfasttickets με την ΙΑΤΑ, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να ζητήσει μέχρι και 60 ημέρες παράταση πληρωμής» επισημαίνει με ανακοίνωση της η Airfasttickets.

Αναφορικά με το θέμα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Airfasttickets Νίκος Κοκλώνης, δήλωσε:
«Τα ταμειακά διαθέσιμα της Airfasttickets υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνολικές οφειλές της εταιρείας. H Airfasttickets, με κέντρο την Ελλάδα, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο, στον Κλάδο της διακίνησης επιβατών. Η ποιότητα των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές μας τιμές, έχουν οδηγήσει την εταιρεία μας στην τιμητική θέση Νο. 3 σε όλη την Ευρώπη».