Πρόσκληση προς τον Αραβικό κόσμο να επισκεφθεί τη χώρα αλλά και να επενδύσει κεφάλαια στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν απηύθυνε από το βήμα της 4ης Συνόδου της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας (4th EU-Arab World Summit) στην Αθήνα, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Με στόχο την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τον Αραβικό κόσμο, εξέθεσαν τις απόψεις τους οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Pathways for shared growth: Advancing cooperation between Greece and the Arab world».

«Ο άνεμος είναι ούριος για τον ελληνικό τουρισμό», είπε ο κ. Θεοχάρης ο οποίος υπογράμμισε πως: «Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκεται η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες, και η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά δίκτυα), με κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και συμμετοχή του στο κόστος».

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου, «Δεσμούς που καλούμαστε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω προς όφελος των χωρών μας για ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε.

Ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε: «Η Ελλάδα, έχοντας αφήσει πίσω τη 10ετή οικονομική κρίση και έχοντας αλλάξει σελίδα σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Ιουλίου, προσφέρει εκτός από σταθερότητα και ασφάλεια και σταθερό οικονομικό περιβάλλον». Τόνισε δε πως «Για την ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού η στροφή της οικονομίας μας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι αδιαπραγμάτευτη»

«Η βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων και η προώθηση ποιοτικών τουριστικών υποδομών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

«Οι υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που έχουν περιγραφεί στο master plan του ΤΑΙΠΕΔ, όπως οι Μαρίνες, συνθέτουν ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών θεματικού τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο γαστρονομικός, ο αθλητικός, κ.ά, ώστε να καταστεί το τουριστικό μας προϊόν πιο ελκυστικό, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας».

Ο Κωνσταντίνος Φραγκόγιαννης, υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η κοινή ιστορία Ευρώπης – Μέσης Ανατολής είναι γεμάτη με προκλήσεις και ευκαιρίες. Στη συνέχεια, έκανε μία σύντομη περιγραφή της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αλλαγής σελίδας, όπως είπε, που έγινε στην Ελλάδα λίγο πριν από τις εκλογές, γεγονός που κατέστη σαφές και από τη σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, τόνισε ότι η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα πλήρωσε μεγάλο τίμημα της κρίσης, με αποτέλεσμα να πληγούν οι επενδύσεις.
Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πλέον απαιτούν καλύτερα αποτελέσματα, οπότε «στόχος είναι να δημιουργήσουμε πλούτο με τη βοήθεια των νέων επενδύσεων».
Και επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με νομοθετικά κίνητρα, μείωση φορολογίας κ.ά.

Ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ανέφερε ότι η διοργάνωση αναδεικνύει την ξεχωριστή σχέση της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο.  Και τον κομβικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα.
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι η ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη και ότι ο τουρισμός δεν είναι η μόνη πηγή εσόδων, χωρίς φυσικά να υποτιμάμε τη σημασία του».
Επίσης, έκανε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, διπλασίασε τις επενδύσεις, οδήγησε σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, σε ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων κ.ά.

Ο Πρόεδρος ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, είπε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ήδη λειτουργούν με επιτυχία στον Αραβικό κόσμο και έχουν αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα ήδη από τη δεκαετία του ’70, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, με διεύρυνση και σε νέους τομείς, καθώς η Ελλάδα έχει μία εξαιρετική γεωπολιτική θέση στη Μεσόγειο και αποτελεί γέφυρα για τη Μέση Ανατολή.
Τόνισε, επίσης, ότι «οι υποδομές είναι αυτές που φέρνουν την ανάπτυξη».
Όπως είπε η Ελλάδα έχει εξαιρετικό κλίμα και μοναδικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, που την καθιστούν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό διάφορες εποχές του χρόνου, ενώ πλέον είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και ήδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Από την πλευρά του, ο Rashad Mabger, Γενικός Γραμματέας του Αραβο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε τη σημασία και τη διάρκεια των Αραβικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Εξήγησε ότι οι Άραβες δεν επενδύουν μόνο, αλλά εισάγουν και από Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι πολύ υπέρ της χώρας μας.
Ωστόσο, κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί επίσης τις Αραβικές χώρες, να συνδράμει στην αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν στους πολέμους και να επενδύσει εκεί. Μάλιστα, έκανε εκτενή αναφορά στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στις Αραβικές χώρες, εξηγώντας ότι θα πρέπει και εκεί να γίνουν επενδύσεις ώστε να βελτιωθεί η απασχόληση και το βιωτικό επίπεδο.

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών, Διευθύνων Σύμβουλος του Athens Medical Group, τόνισε, στην παρέμβασή του, ότι υπάρχει ακόμα τεράστιο πεδίο για επενδύσεις και η επιχειρηματική κοινότητα είναι εδώ να στηρίξει τις επενδύσεις ως μοχλό ανάπτυξης για να αλλάξει ρυθμό η ελληνική οικονομία.
Υπογράμμισε ότι μπορούμε να έχουμε συνεργασίες και συνέργειες σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι «υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στις ΑΠΕ, ναυτιλία, logistics, μεταφορά και αποθήκευση ενέργειας, στα ακίνητα και τον ποιοτικό τουρισμό».

Ο Γιάννης Σφακιανάκης, Επικεφαλής οικονομολόγος και Ερευνών του Gulf Research Center της Σαουδικής Αραβίας, είπε ότι δεν είναι μόνο τα Αραβικά κεφάλαια που πρέπει να έρθουν εδώ, αλλά και τα ελληνικά κεφάλαια να πάνε στη Μέση Ανατολή.
Αναρωτήθηκε επίσης πώς θα ενισχυθούν οι γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού κόσμου και περιέγραψε τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν:
Την ανάγκη για ενδυνάμωση των εμπορικών επιμελητηρίων, για ενίσχυση της στελέχωσης των Πρεσβειών, ειδικά στις εμπορικές αποστολές, και για βελτίωση της συνδεσιμότητα με αεροπορικές γραμμές, καθώς το καλοκαίρι υπάρχουν πολλά δρομολόγια, τα οποία σχεδόν εξαφανίζονται το φθινόπωρο και το χειμώνα.