Στο ξενοδοχειακό κομμάτι και όχι τόσο για το οικιστικό επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της πλευράς Σαββίδη για το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, το οποίο έχει βγάλει προς πώληση ο όμιλος της Τεχνική Ολυμπιακή και «τρέχει» η σχετική διαδικασία.
Η δυνατότητα κατασκευής των 526 κατοικιών εντός του συγκροτήματος είναι ένα από τα «ατού» για την πώληση της ιστορικής μονάδας της Χαλκιδικής, ωστόσο επί του παρόντος ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη φαίνεται ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες επιπλέον θα πρέπει να περάσουν από ολικό …lifting. Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα ανεβάζουν τις απαιτούμενες επενδύσεις σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ αγγίζοντας ακόμη και τα 150 εκατ. ευρώ- ανάλογα με τα σχέδια του επενδυτή.
Στην περίπτωση του Πόρτο Καρράς, έστω κι αν από την πλευρά του πωλητή επί του παρόντος η ενημέρωση είναι φειδωλή, φαίνεται ότι υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η διαδικασία έχει περάσει στο επόμενο βήμα, αυτό των «αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με επενδυτή» όπως γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα επισήμως στο Χρηματιστήριο, χωρίς ωστόσο αυτός να κατονομασθεί.
Το όνομα του Ιβάν Σαββίδη ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορούσε να μείνει κρυφό για πολύ, δεδομένου ότι ο ομογενής από τη Ρωσία φέρεται να έχει προσφέρει τα περισσότερα για το συγκρότημα, το οποίο στα χαρτιά, έχει αποτίμηση (με βάση τα νούμερα στο τέλος του 2018) της ακίνητης περιουσίας του στα 394,5 εκατ. ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Σαββίδη προσέφερε ένα τίμημα άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ ΤΕΜΕΣ, Hines και ένα ακόμη ξένο fund με αμερικανικά και αραβικά κεφάλαια φέρονται να ήταν επίσης ενδιαφερόμενοι προσφέροντας ωστόσο τίμημα κάτω των 170 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Σαββίδη συζητεί την τμηματική πώληση, έχοντας βάλει ως προτεραιότητα μόνο το ξενοδοχειακό κομμάτι του συγκροτήματος και όχι το οικιστικό.
Σημειωτέον ότι εντός της έκτασης του Πόρτο Καρράς έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα για την κατασκευή 526 κατοικιών, με την πλευρά Στέγγου να έχει ξεπεράσει ακόμη και δικαστικούς σκοπέλους της όλης διαδικασίας.
Για την ιδιοκτήτρια Τεχνική Ολυμπιακή, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η πώληση του συγκροτήματος εν συνόλω, ωστόσο με δεδομένη την άμεση ανάγκη για επενδύσεις στο ξενοδοχειακό κομμάτι και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το συγκρότημα έχει πέσει στο τραπέζι και η τμηματική πώληση.
Η πλευρά Σαββίδη -έχοντας ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό αφού «τρέχει» την τελευταία τριετία και το Μακεδονία Παλλάς στη συμπρωτεύουσα, ενώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει και την αξιοποίηση της έκτασης στο Παλιούρι Χαλκιδικής- φαίνεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ξενοδοχεία «ποντάροντας» σε μεγάλο βαθμό και στον τουρισμό από τη Ρωσία. Ως προς το οικιστικό κομμάτι, φαίνεται ότι αυτό μπορεί να …περιμένει ακόμη και για την αξιοποίησή του από τρίτο επενδυτή ή ακόμη και από τον ίδιο τον όμιλο της Τεχνική Ολυμπιακή σε συνεργασία με κάποιον εταίρο.
Στα «ανοικτά» ζητήματα για τον όμιλο Στέγγου παραμένουν και οι δικαστικές εκκρεμότητες αναφορικά με το συγκρότημα και τις διεκδικήσεις χρονομισθωτών:
Μόλις χθες, η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι με σχετική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών έγινε δεκτή έφεση 233 χρονομισθωτών κατά της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.», εξαφανίσθηκε η πρωτόδικη υπέρ της εταιρείας απόφαση και επιδικάσθηκε υπέρ των χρονομισθωτών ποσό συνολικά ανερχόμενο σε 2,9 εκατ. ευρώ ευρώ.
Σημειώνεται ότι επί του αυτού θέματος έχουν ήδη εκδοθεί υπέρ της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» τέσσερις άλλες εφετειακές αποφάσεις με αντίδικους άλλους χρονομισθωτές. Ενόψει των ανωτέρω, το ζήτημα θα κριθεί τελικά ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου.
πηγή: newmoney.gr