Εκτός αγοράς έθεσε την ελληνική αεροπορική εταιρεία Astra Airlines η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορών (IATA).

Οπως αναφέρει αποκλειστικά το euro2day η ΙΑΤΑ ενημέρωσε εχθές τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που είναι μέλη της να διακόψουν αμέσως κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με την Astra Airlines, να μη δέχονται κρατήσεις, να μην εκδίδουν εισιτήρια και να αφαιρέσουν από τα συστήματά τους τους κωδικούς που χρησιμοποιούσε η Astra Αirlines.

Η σχετική ενημέρωση στάλθηκε από το παγκόσμιο κέντρο διανομής της Διεθνούς Ένωσης (IATA Global Delivery Center) και είχε αποδέκτες τα ταξιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στο γραφείο BSP Ελλάδας της ΙΑΤΑ.

BSP

Το BSP είναι ο φορέας που αποτελεί το άτυπο κοινό ταμείο των αεροπορικών εισιτηρίων και λειτουργεί παραρτήματα στις επιμέρους χώρες/αεροπορικές αγορές.
Τα γραφεία ταξιδίων καταβάλλουν στο BSP της χώρας τους τα χρήματα που αντιστοιχούν στα αεροπορικά εισιτήρια που έχουν εκδώσει κι εκείνο τα αποδίδει στις αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το euro2day παράγοντες της αγοράς εξήγησαν πως μετά την ενημέρωση της IATA, η Astra Airlines δεν μπορεί πρακτικά να εκδίδει εισιτήρια. Ακόμα και αν κατάφερνε να μείνει «ζωντανή» θα ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει από το μηδέν τις διαδικασίες για να επανασυνδεθεί με την ΙΑΤΑ.

Η Astra Airlines έχει ως βάση της το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους, διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη (ένα τζαμπολίνο και τρία ελικοφόρα) και εκτελεί απευθείας πτήσεις από (και προς) Θεσσαλονίκη προς Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω και από Αθήνα προς Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία.

Αναφορικά τέλος με τις πτήσεις που ακυρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες η εταιρεία με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ζητά συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε και ενημερώνει ότι «τα αιτήματα για την αποζημίωση των επιβατών θα εξεταστούν και θα απαντηθούν μέχρι την 15-11-2019».

Τα γραφεία της εταιρείας είναι κλειστά και στο τηλεφωνικό της κέντρο –μετά το ηχογραφημένο μήνυμα – δεν απαντά κανείς. Στην ιστοσελίδα της δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να κλείσει κάποιος εισιτήριο.