Με μεγαλειώδη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Επικοινωνίας Med-Professionals το 2° Συμπόσιο Ιατρικού Τουρισμού Υγείας & Ευεξίας στο ξενοδοχείο Titania Hotel στην Αθήνα.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης με το “Βραβείο της Ελπίδας για ένα Καλύτερο Αύριο”.
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Χαιρετισμό απηύθυναν τα Υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών αλλά κι εκπρόσωποι του Υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, της Προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου και του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η σύσταση από το Υπουργείο Τουρισμού Επιτροπής Τουρισμού Υγείας κι Ευεξίας με Πρόεδρο την Ιδρύτρια των Med-Professionals Ελένη Χόβρη.

Ο συντονιστής της Επιτροπής και σύμβουλος του Υπουργού Τουρισμού κύριος Ιωάννης Αποστολόπουλος ανέλυσε τον σκοπό και τους στόχους της Επιτροπής.
Ο βασικότερος στόχος είναι η καθιέρωση της Ελλάδας ως προορισμός Υγείας κι Ευεξίας και η προσέλκυση τουριστών υγείας ξεκινώντας από τουρίστες τρίτης ηλικίας, τη λεγόμενη silver economy.
Πρόκειται για μία από τις δύο Επιτροπές σχετικά με τον Τουρισμό Υγείας κι Ευεξίας.
Το κύριο αντικείμενο της θα είναι ο τουρισμός Υγείας κι Ευεξίας που περιλαμβάνει τον θερμαλισμό και ιαματικό τουρισμό αλλά και τουρισμό ευεξίας και ομορφιάς ενώ η δεύτερη Επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα εστιάζει στον Ιατρικό Τουρισμό.

Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση επάνω στο φλέγον θέμα του Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.
Ο Περιοδοντολόγος Πέτρος Δαμουλής συντόνισε τη συζήτηση και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πως θα γίνει πιο προσοδοφόρα για όλες τις πλευρές μία σύμπραξη ανάμεσα στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα με στόχο την ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού.
Ο ίδιος τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία και για μεμονωμένα ιατρεία στα πλαίσια τις διάχυσης και διαχείρισης διεθνών ασθενών.
Τον λόγο πήρε ο Χειρουργός Θώρακα-Καρδιάς-Αγγείων Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος σημειώνοντας τη σημαντικότητα της προβολής στο εξωτερικό από την Πολιτεία των σπουδαίων επιτευγμάτων των Ελλήνων Ιατρών αλλά και της δημιουργίας σύνδεσης ανάμεσα στον Ιατρικό τουρισμό και της τεράστιας ποικιλίας της Ελλάδας σε φυσικά φάρμακα.
Ακολούθησε η πρώην βουλευτής Λάρισας, πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και μέλος της Επιτροπής Βάσω Αλεξανδρίδου υπογράμμισε την έλλειψη απορρόφησης κονδυλίων από Ελληνικής πλευράς τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον Ιατρικό Τουρισμό καθιστώντας έτσι την Ελλάδα τουριστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο.
Σημείωσε επίσης ότι μέσω του Υπουργείου Τουρισμού και της νεοσυσταθείσας Επιτροπής θα πρέπει να προχωρήσουμε σε προβολή των ιατρικών υπηρεσιών συνδυαστικά με άλλες μορφές τουρισμού στοχεύοντας έτσι στα συνοδά μέλη των τουριστών υγείας.
Η κυρία Παχίδου της Cambridge Weight Plan πρότεινε την δημιουργία κέντρων παχυσαρκίας που θα συνδυάζουν μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών.
Ο σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού (OMTh) Δρ. Ζήσης Αγγελής εφόσον ευχαρίστησε τον κύριο Αποστολόπουλο για τον γόνιμο διάλογο τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο θερμαλισμός στην προσέλκυση ταξιδιωτών υγείας μέσω δράσεων της Πολιτείας όπως την αναγνώριση της υδροθεραπείας.
Ο Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος πρότεινε την εκπαίδευση κι ενημέρωση των Διπλωματικών ακολούθων ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως προορισμό ιατρικού τουρισμού αλλά και τη δημιουργία Γραφείων του ΕΟΤ στις Ελληνικές κοινότητες του Εξωτερικού ώστε να προωθείται ο Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα μέσω της ομογένειας.
Ο Επιστήμων Πληροφορικής από το Νοσοκομείο Γεννηματά Νίκος Τζώλης σημείωσε τη σημαντικότητα της ψηφιοποίησης των δεδομένων στην Διασυνοριακή Περίθαλψη αλλά και τρόπους με τους οποίους και τα Δημόσια Νοσοκομεία να μπορέσουν να παίξουν ρόλο στον Ιατρικό Τουρισμό όπως για παράδειγμα μέσω συνεργασιών με Ασφαλιστικές Εταιρείες που θα επιτρέψουν στα δημόσια νοσοκομεία να αυτοχρηματοδοτηθούν.

Η Katerina Mousbeh από το Mideast Travel Worldwide υπογράμμισε τη σημασία του branding στον τουρισμό και ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί η Ελλάδα ως προορισμός Ιατρικού Τουρισμού Υγείας κι Ευεξίας.

Η πρόταση του εκπροσώπου του ΙΣΑ κι εντεταλμένου για τον Ιατρικό Τουρισμό από την περιφέρεια Αττικής κυρίου Κεχρή αφορούσε στη δημιουργία πακέτων υπηρεσιών υγείας που εκτός από τις ιατρικές πράξεις θα περιλαμβάνουν τη διαμονή, τη μεταφορά κι οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένας ταξιδιώτης υγείας.
Τα πακέτα αυτά θα πρέπει όπως τόνισε να προβληθούν στο εξωτερικό οργανωμένα και μέσω επιστημονικού marketing.

Ο Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής Σωτήρης Τσιούμας σημείωσε πως είναι η στιγμή να μπουν στο παιχνίδι και τα ξενοδοχεία καθώς μπορούν να αναλάβουν και μεγάλο μέρος της προωθητικής καμπάνιας, με τον κύριο Γιάννη Ιακωβίδη από την Prevital να συμπληρώνει την σημαντικότητα του να επεκταθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται τη δημιουργία ιατρείων και την απασχόληση ιατρικού προσωπικού πέρα από τα Ιαματικά ξενοδοχεία και στα υπόλοιπα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της Εργαστηριακής ιατρού από την Κυπαρισσία Αλεξάνδρας Μαρίνη-Μαστρογιαννάκη που τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα θα πρέπει να διευρυνθεί και μέσω των Επιμελητηρίων αλλά και πως το μέγιστο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί μέσω της συνδυαστικής προβολής του Τουρισμού Υγείας κι Ευεξίας από όλους τους φορείς τουρισμού.
Προκειμένου ότι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να έχει και πρακτική αξία, ο Ιωάννης Αποστολόπουλος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να στείλουν και ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελένη Χόβρη.

Το 2° Συμπόσιο Ιατρικού Τουρισμού Υγείας & Ευεξίας τίμησαν με την παρουσία τους το Νοσοκομείο Υγεία, η Παπαστράτος ΑΒΕΣ, το Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Καλαμάτας “Διάπλαση”, η Cambridge Weight Plan, η Bergmann Kord, η Κεντρική Κλινική Αθηνών, το Πολυιατρικό Ιατρική ΕΠΕ, η MediSystem, το Διαγνωστικό Κέντρο Π. Φαληρέας, η Athens Assistance και η εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

Τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στην Ιατρική Επιστήμη έλαβαν και οι μεγαλύτερες ιατρικές προσωπικότητες της χώρας μεταξύ των οποίων ο Γυναικολόγος Κ. Πάντος της GENESIS Athens Clinic, ο Ρομποτικός Χειρουργός Κ. Κωνσταντινίδης από το Ιατρικό Αθηνών, ο Χειρουργός Μαστού Γ. Ξεπαπαδάκης από την Κλινική Μαστού ΙΑΣΩ και Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, ο Πλαστικός Χειρουργός Α. Αθανασίου της Athens Beverly Hills – Medical Group, ο Νευροχειρουργός Γ. Δημογέροντας από το Metropolitan, ο Περιοδοντολόγος Π. Δαμουλής, ο Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής Σ. Τσιούμας, ο Φυσικοθεραπευτής Θ. Μουντζούρης του Physiof, ο Ογκολόγος Σ. Γιασσάς, ο Ορθοπαιδικός κύριος Δ. Κωστόπουλος, ο Καρδιοχειρουργός Σ. Πράπας από το Ερρίκος Ντυνάν, ο Χειρουργός Θώρακα-Καρδιάς Δ. Κωνσταντινόπουλος, ο Ορθοπαιδικός Δ. Νικολόπουλος, ο Ομοιοπαθητικός-Ψυχίατρος Γ. Λουκάς, ο Ουρολόγος Π. Γεωργιάδης, ο Δερματολόγος Χ. Ρέμπελος, ο Αλλεργιολόγος Σ. Χρυσουλάκης, ο Θωρακοχειρουργός Ε. Γεωργιαννάκης, η Βιοπαθολόγος Α. Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη,ο Χειρουργός Π. Πανέρης, η Πλαστικός Χειρουργός Α. Μπέη και η Γυναικολόγος-Χειρουργός Μαστού Ε. Αγγελίδου-Χαιρέτη.

Το Συμπόσιο παρουσίασε και συντόνισε ο Συγγραφέας και Δημοσιογράφος Κώστας Παπασπήλιος, ενώ συντονιστής της συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο Περιοδοντολόγος Πέτρος Δαμουλής.