Το Fairbnb.coop, που προωθεί τον “αυθεντικό, δίκαιο και συνειδητό τουρισμό”, δρομολόγησε ένα σύστημα κρατήσεων για τους ταξιδιώτες που διαμένουν σε διαμερίσματα και υποστηρίζουν τα κοινοτικά προγράμματα, στους προορισμούς.

Οι ιδρυτές της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεσμεύονται ότι θα δωρίζουν το 50% των κερδών σε κοινωνικά προγράμματα που επιλέγονται από τους κατοίκους της περιοχής.

“Στο Άμστερνταμ τα χρήματα θα πάνε σε κοινοτικό πρόγραμμα κηπουρικής στο βορρά και ένα σχέδιο αστικής γεωργίας για τις μετανάστριες στα νοτιοανατολικά. Και τα δύο είναι τα φτωχότερα μέρη της πόλης”, δηλώνει στο Guardian, ο ιδρυτής της Fairbnb.coop, Sito Veracruz.

Η πλατφόρμα λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2019 με βραχυπρόθεσμα ενοικιαζόμενα ακίνητα (δωμάτια και ολόκληρα διαμερίσματα) σε πέντε πόλεις κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φράσης.
Σε Βαλένθια, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Μπολόνια και Βενετία.
Στόχος είναι να αναπτύξει τις δραστηριότητες του σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020.

Που διαφέρει το Fairbnb.coop από το Airbnb

  1. Το Fairbnb.coop διαφέρει από το Airbnb, εξασφαλίζοντας ότι οι οικοδεσπότες του έχουν μόνο ένα σπίτι. Και απαγορεύεται στις καταχωρήσεις του ιδιοκτησία που ανήκει σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες του Fairbnb.coop, οι ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα θα πρέπει να παρέχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν κατέχουν άλλα ακίνητα.
  2. Το FairBnB πρόκειται να συνεργαστεί άμεσα με τις κυβερνήσεις για πράγματα όπως οι αυστηρές πολιτικές στην ενοικίαση ενός σπιτιού. Η εταιρεία είναι επίσης αποφασισμένη να πληρώσει φόρους σε τοπικό επίπεδο.
  3. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα συνεταιρισμό ομάδας ανθρώπων με περιορισμένους μισθούς.
    Σήμερα λειτουργεί με οκτώ μέλη του συνεταιρισμού, ενώ υπάρχουν σχέδια επέκτασης της ομάδας.