Συναγερμός έχει σημάνει στα χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί 120.000 θέσεις εργασίας σε περιοχές που λειτουργούν τα χιονοδρομικά.
Αυτό, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Γαλλικών Χιονοδρομικών (DSF) Alexandre Maulin. Και ο κάλεσε σε γενική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του απειλητικού σεναρίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από το βήμα της διάσκεψης Mountain experience, στο Παρίσι.
Στις Άλπεις, η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο 148 ορεινές υποδομές.

Το σχέδιο της DSF για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των ορεινών διακοπών

“Κάθε μέρα, βλέπουμε τους παγετώνες να συρρικνώνονται, υπογραμμίζει ο Alexandre Maulin. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κοστίσει 120.000 θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε χωριά και βουνοκορφές της Γαλλίας, 2 δις ευρώ στο γαλλικό εμπορικό ισοζύγιο και 334 εκατομμύρια ευρώ ετήσιες επενδύσεις.
Τους επόμενους έξι μήνες, η DSF θα δρομολογήσει ένα σχέδιο. Αυτό θα βασίζεται στη χρηματοδότηση της αναζήτησης συγκεκριμένων λύσεων για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου, των αποβλήτων, της κατανάλωσης νερού και της καταστροφής της βιοποικιλότητας”.

Το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί την άνοιξη στο show Mountain Planet στην Γκρενόμπλ αποσκοπεί στη “μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των ορεινών διακοπών”. Και θα διευκολύνει την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών τελεφερίκ για τη μεταφορά των σκιέρ.
Μια λύση που θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση των αυτοκινήτων των τουριστών.

Ο Alexandre Maulin πιστεύει επίσης ότι η “συλλογή και αποθήκευση νερού είναι απαραίτητη. Ειδικά επειδή χρησιμοποιείται για την παραγωγή τεχνητού χιονιού”.

Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, οι πρώτοι πρόσφυγες του κλίματος στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της DSF τονίζει ότι “διακυβεύεται η επιβίωση των κοιλάδων και οι κάτοικοί απειλούνται να γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες του κλίματος στη Γαλλία”.

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν σκι στα γαλλικά βουνά κάθε χρόνο. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούν πλέον τους παγετώνες σε χαμηλό υψόμετρο, ειδικά στις γαλλικές Άλπεις.