Ένα μεγάλο κεφάλαιο που χρήζει μελέτης και επιστημονικής έρευνας από το οικονομικό και τουριστικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ποιοι κλάδοι της οικονομίας και ποια επαγγέλματα κατ’ επέκταση επηρεάζονται από τη τουριστική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν σοκ σε όσους εντός ή  εκτός κυβέρνησης αντιμετωπίζουν με ερασιτεχνισμό και χωρίς στρατηγική την υπόθεση που λέγεται τουρισμός στην Ελλάδα. Θα αντιληφθούν ότι αν δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από το εμπόριο, από την βιομηχανία από τις μεταφορές και από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Θα καταλάβουν ότι όταν λαμβάνουν μία απόφαση που επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό δεν προκαλεί επιπτώσεις μόνο στις  επιχειρήσεις με αμιγώς τουριστική δραστηριότητα αλλά και στις επιχειρήσεις δεκάδων άλλων κλάδων που ένα μέρος του τζίρου τους εξαρτάται από το αν μια χρονιά θα είναι καλή ή όχι για τον ελληνικό τουρισμό.

Με δεδομένη τη μείωση της εγχώριας τουριστικής κίνησης η μόνη διέξοδος βιωσιμότητας των αμιγώς τουριστικών επιχειρήσεων και των πολλών δορυφόρων επιχειρήσεων γύρω από την τουριστική δραστηριότητα βρίσκεται στον  εισερχόμενο τουρισμό. Άρα πάση θυσία αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί είναι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προορισμού. Διαφορετικά, θα δούμε λουκέτα όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που πρέπει να επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους οι ιθύνοντες είναι πως θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Έτσι, θα αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα.

Αλήθεια, τι θα γινόταν αν με κάποιο τρόπο κατάφερνε η Ελλάδα να προσελκύσει 20, 25 ή 30 εκατ. ξένους τουρίστες  από 15 εκατ. που δέχεται ετησίως. Και οι επιπλέον αφίξεις να μην αφορούν  τουρίστες του σακιδίου που δαπανούν ελάχιστα χρήματα αλλά τουρίστες που κατά τη παραμονή τους στον εκάστοτε ελληνικό τουριστικό προορισμό ξοδεύουν 2.000 με 3.000 ευρώ. Θα είχε πολλαπλά οφέλη ή όχι. Ας το σκεφθούν αυτοί που πρέπει και ας λάβουν, επιτέλους, τις σωστές αποφάσεις…

Στάθης Κουσουνής