hellenis seaplanes_skyrosΤους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούν τα υδατοδρόμια στις λίμνες εξηγεί με ανακοίνωσή της η Hellenic Seaplanes Α.Ε.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στις λίμνες, σύμφωνα με την εταιρεία,  συνοψίζονται ως ακολούθως:

• Οι περιοχές των λιμνών εντάσσονται σε πλαίσια είτε ειδικής προστασίας (τόποι ιστορικοί ή/και ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 κλπ, είτε προκαθορισμένων χρήσεων ή γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού που δεν περιλαμβάνουν την λειτουργία υδατοδρομίων.

• Εξακολουθεί να υπάρχει νομοθετικό κενό σε σχέση με το ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης της εσωτερικής υδάτινης επιφάνειας των λιμνών. Το κενό αυτό είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρότατη εμπλοκή εφόσον αποσαφηνιστούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, κατά την διάρκεια εξέτασης του φακέλου άδειας λειτουργίας υδατοδρομίων στις λίμνες.

• Ο όγκος των συμπληρωματικών εγγράφων που ζητείται, αφενός είναι αδικαιολόγητα μεγάλος, αφετέρου και παρόλο που όλα τα ζητούμενα έγγραφα κατατέθηκαν το συντομότερο δυνατό από την σχετική ειδοποίηση που έλαβε η εταιρεία, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος μέχρι στιγμής.

• Αρκετές φορές παρατηρούνται αντιγνωμίες μεταξύ τοπικών εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών που ουδόλως αφορούν την αίτηση ανάπτυξης υδατοδρομίου, αλλά ωστόσο δυσχεραίνουν επιπρόσθετα την ήδη προβληματική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2014, η εταιρεία υπέβαλλε αιτήσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης παρόχθιων περιοχών της τάξης των 150 τ.μ. με σκοπό την ανάπτυξη της χερσαίας υποδομής υδατοδρομίων στις λίμνες Τριχωνίδα, Βεγορίτιδα, Καΐάφα, Πολυφύτου, Παμβωτίδα, Μεγάλη Πρέσπα και Κερκίνη.

Όπως αναφέρει η Hellenic Seaplanes, δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος και δεν έχει προταθεί κάποια εφαρμόσιμη διέξοδος αναφορικά με τις λίμνες.