rwsoitourostes2301Με δύο ταχύτητες τρέχουν φέτος τα μεγέθη του τουρισμού: ενώ η τουριστική κίνηση εκπλήσσει θετικά, με το στόχο των αφίξεων να έχει αναθεωρηθεί ήδη τρεις φορές προς τα πάνω, οι εισπράξεις μένουν κολλημένες στα 13 δισ. ευρώ.

Ειδικά για την Αθήνα, παρά το γεγονός πως μέχρι τώρα έχει υποδεχτεί 400 χιλ. περισσότερους τουρίστες σε σύγκριση με πέρσι, η μέση διάρκεια παραμονής τους δεν ξεπερνά τις 4 ημέρες, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την πορεία των εσόδων. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν στο Capital. gr φορείς του τουρισμού, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών, η οποία πέρσι έφτανε τα 1.000 ανά ταξίδι, εμφανίζεται φέτος μειωμένη κατά 15%- 20%. Αυτό οφείλεται αφενός στη μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ρώσων, αφετέρου στην προώθηση πιο οικονομικών πακέτων από τα πρακτορεία και τα ξενοδοχεία, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ζήτηση.

Τα άσχημα νέα από τη ρωσική αγορά επιβεβαιώνονται και από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, σύμφωνα με τον οποίο οι αφίξεις από τη Ρωσία δεν αναμένεται τελικά να ξεπεράσουν το 1,1 εκατ., 200 χιλ. δηλαδή λιγότεροι από ότι πέρσι. Τα χειρότερα όμως δεν φαίνεται να έχουν περάσει. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, υπάρχει έντονος φόβος και για νέα «κανόνια» ρωσικών tour operators, καθώς η ζήτηση έχει παγώσει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Ρωσία ως «χώρα υψηλού κινδύνου» για τα ελληνικά τουριστικά γραφεία.

Ακόμη πιο έντονος είναι προβληματισμός και για την αγορά του Ισραήλ, η οποία αν και «δίνει» στην Ελλάδα περίπου 200 χιλ. τουρίστες, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ταχέως αναπτυσσόμενη. Μετά τη ματαίωση της πτήσης από την Aegean, εκφράζονται φόβοι πως λόγω των συγκρούσεων θα υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απώλειες έως και 80 χιλ. τουριστών.

Την κατάσταση σώζουν οι παραδοσιακές αγορές, και κυρίως η Γερμανία, οι οποίες καταγράφουν άνοδο που ξεπερνά το 10%. Οι Γερμανοί τουρίστες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,8 εκατ., από την Αγγλία αναμένονται 2,2 εκατ. τουρίστες και από τη Γαλλία 1,1- 1,2 εκατ. επισκέπτες.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr