Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου

Η Ήπειρος τελευταία έχει βγει από την…τουριστική μοναξιά. Πλέον η ιδιαίτερη αυτή ορεινή περιοχή της χώρας αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Καλύπτοντας ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και μάλιστα όλο τον χρόνο, σε ένα πανέμορφο πεδίο. Από τις γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές του Ιονίου, έως την μυσταγωγία των  επιβλητικών κορφών της Πίνδου.
Άλλωστε και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου όσον αφορά στον τουρισμό, σε αυτή την συνδυασμένη διαφορετικότητα στοχεύει. Και το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Ήπειρος ιδανικός προορισμός τεσσάρων εποχών.
Η συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, οφείλεται στη βελτίωση των υποδομών, στη στοχευμένη τουριστική προβολή της Περιφέρειας με τη συνεργασία όλων, αλλά και με τον αγώνα όλων.
“Τίποτα δεν έγινε τυχαία, τονίζει στο tourismtoday ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Έχουμε καταλάβει ότι χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα. Κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα”.
Κι αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, που έχει πορεία χρόνων στην τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής που γεννήθηκε και δεν εγκατέλειψε ποτέ. Το 1983 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Μετσόβου και μετέπειτα ήταν για τρεις θητείες δήμαρχος Μετσόβου και για δύο θητείες νομάρχης Ιωαννίνων, πριν βρεθεί στην θέση του Περιφερειάρχη από τις εκλογές του 2010.
Το 2013 βρέθηκε σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” ήταν 3ος δημοφιλέστερος Περιφερειάρχης στην χώρα μας.
“Δεν πιστεύω ότι όλα είναι “αρχή ενός ανδρός”, υπογραμμίζει στο tourismtoday. Έχω μάθει να τους ακούω όλους και μαζί αποφασίζουμε. Τα αποτελέσματα που φέραμε στην Ήπειρο ήταν μέσα από ένα συλλογικό αγώνα, έναν αγώνα που δεν είναι μόνο δικός μου. Είναι όλων και των υπηρεσιών και των ιδιωτών. Έχουμε καταλάβει ότι χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα. Κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα”.

T.D: Συνεχίζετε λοιπόν δυναμικά;
“Το δυναμικά είναι σχετικό. Συνεχίζουμε έχοντας υπ’ όψιν ότι πρέπει να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλοι μαζί.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε δομές τέτοιες ώστε να συνδέσουμε πολιτισμό και τουρισμό με την επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα όταν πάμε σε εκθέσεις, αυτές είναι στοχευμένες. Είτε αφορούν τα προϊόντα μας, είτε τον τουρισμό.
Κάνουμε υποδομές συνέχεια. Σε όλα τα παράλια και σε ευαίσθητες περιοχές μέχρι 2000 κατοίκους έχουμε κάνει βιολογικούς καθαρισμούς. Αυτό είναι ένα κέρδος για τον τόπο, το περιβάλλον, τους κατοίκους αλλά και για τον τουρισμό μας”.

T.D: Τα υδατοδρόμια, πόσο θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;
“Σαφώς και τα υδατοδρόμια θα φέρουν κόσμο. Και παράλληλα θα λύσουν και άλλες πολλές αδυναμίες στις υποδομές μεταφορών που υπάρχουν λόγω του ανάγλυφου του εδάφους στην Ήπειρο.
Ήδη, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων μας έφερε περισσότερους επισκέπτες. Και ήταν το πρώτο σε άνοδο αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Εκτός από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έχουμε το αεροδρόμιο στο Άκτιο, την Ιόνια οδό, την Εγνατία. Όλα αυτά είναι ένα συν στον προορισμό και στην ανάπτυξη μας”.

T.D: Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που περνάει η ανάπτυξη της Ηπείρου;
“Θα σας πω κάτι. Ο Θεός μας έδωσε ένα πάρα πολύ ωραίο περιβάλλον και μας είπε μία κουβέντα, στο αυτί: “Ποιότητα σε όλα”.
Η ποιότητα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως έχει η Ήπειρος κερδίζει τα πάντα. Είτε αυτά λέγονται τοπικά προϊόντα, είτε μεταποίηση προϊόντων, είτε παροχή υπηρεσιών ή τουρισμός.
Εκεί καλούμαστε μέσα από τις αξίες που έχουμε και τον πολιτισμό μας να δείξουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Και νομίζω ότι αυτό όλοι μαζί, το κάνουμε καλά”.

T.D: Στρέφεστε δηλαδή στον βιώσιμο τουρισμό;
“Στρεφόμαστε στον αξιοβίωτο τουρισμό. Δηλαδή σε ένα διαφορετικό προϊόν τουρισμού που αξίζει να το βιώσεις, να το ζήσεις.
Αυτό που δουλεύουμε με ιδιαίτερη δυναμική, είναι τα μονοπάτια μας. Ένα ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν που απευθύνεται σε περιπατητές και φυσιολάτρες, ορειβάτες, ποδηλάτες. Σε αυτά τα ευαίσθητα σημεία οι επισκέπτες μας θα βιώσουν το ταξίδι με όλες τις αισθήσεις. Θα δουν ωραία κομμάτια της Ηπειρωτικής φύσης, με χρώματα, ήχους και μυρωδιές που αλλάζουν ανάλογα τις εποχές, πέτρινα γεφύρια, ξωκλήσια, χωριά με φιλόξενους κατοίκους. Θα ζήσουν σαν σε άλλες εποχές και με συνήθειες από το παρελθόν, σε κτηνοτροφικές μονάδες σε μύλους, μαντάνια. Θα απολαύσουν τις γεύσεις των αυθεντικών προϊόντων μας μέσα από παραδοσιακά πιάτα.
Ξέρετε είμαι βλαχόφωνος και η Πίνδος μας είναι μία συνέχεια των Άλπεων Αλλά η Πίνδος σε σχέση με τις Αλπεις έχει μία ιδιαιτερότητα. Έχει 5.000 είδη φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά. Αρωματικά και φαρμακευτικά.
Αυτή η μοναδικότητα δίνει και μία ποιότητα στα προϊόντα της Πίνδου. Και μέσα απ΄αυτά τα προϊόντα αναπτύχθηκαν διάφορες εργασίες στο παρελθόν οι οποίες πολιτιστικά σήμερα δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον τόπο. Αυτός ο ιδιόμορφος πολιτισμός αλλά και η διατήρηση της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της Πίνδου, είναι οι μεγαλύτερες αξίες στο προϊόν μας.
Ο πεζοπορικός τουρισμός και η υλοποίηση του οράματος ανάδειξης και αξιοποίησης του δικτύου των παραδοσιακών μονοπατιών ως δρόμοι της παλιάς εποχής, αποτελούν την καλύτερη “οδό” για την γνωριμία του επισκέπτη με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ηπείρου. Αυτός ο τύπος του ταξιδευτή είναι και ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο ταξιδευτής, που αναζητά το ποιοτικό βάρος σε ότι γνωρίζει και συναντά ώστε να νοιώσει για λίγο μέρος του τόπου και όχι περαστικός”.