Ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν πέρα ​​από τα σύνορα, αναμένεται να φθάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνή Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Αυτό θα συμβεί παράλληλα με άλλες 15,6 δισεκατομμύρια εγχώριες αφίξεις τουριστών. Η ανάπτυξη αυτή θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου των μεταφορών που σχετίζονται με τον τουρισμό αυξάνονται επίσης, προκαλώντας τη φιλοδοξία του τουριστικού τομέα να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο UNWTO και το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών (ITF), ξεκίνησαν ερευνητικό έργο, με στόχο να παράσχουν αποδείξεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα ταξίδια και τον τουρισμό. Kαι να επισημάνουν τις επιπτώσεις των διαφόρων μέσων μεταφοράς στο περιβάλλον.

Η έρευνα παρέχει επίσης πληροφορίες για την εξέλιξη της ζήτησης του τουρισμού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μέχρι το έτος 2030.

Παρουσιάζει επίσης τις αναμενόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα του τουρισμού σε σχέση με το σημερινό σενάριο φιλοδοξίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις μεταφορές.

Ενδεικτικά στοιχεία της έρευνας:

  • Ο τουρισμός αναπτύσσεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες, προσφέροντας ευκαιρίες για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η ανάπτυξη αυτή έρχεται μαζί με μεγάλες ευθύνες, ιδίως όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την κλιματική αλλαγή.
  • Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνές της UNWTO το 2016, οι εκπομπές από τον τουρισμό που σχετίζονται με τις μεταφορές συνεισέφεραν στο 5% του συνόλου των ανθρωπογενών εκπομπών. Και θα αυξηθούν στο 5,3% μέχρι το 2030, εάν η τρέχουσα φιλοδοξία δεν αυξηθεί.

Η UNWTO δεσμεύεται να επιταχύνει την πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη συμβολή του τομέα στους διεθνείς κλιματικούς στόχους.

Νέα έκθεση, παρουσιάζει μια πρόβλεψη για τις εκπομπές CO2 έως το 2030, που σχετίζονται με τις μεταφορές του τουριστικού τομέα:

  • Σε αντίθεση με το σημερινό σενάριο φιλοδοξίας, μέχρι το 2030 οι εκπομπές CO2 από τον τουρισμό που σχετίζονται με τις μεταφορές, θα αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με το 2016.
  • Αυτή η αύξηση των εκπομπών CO2 θα αντιπροσωπεύει το 5,3% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών το 2030.
  • Καθορίζει τη βάση για την κλιμάκωση της κλιματικής δράσης και των φιλοδοξιών στον τομέα του τουρισμού. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τις μεταφορές του τουριστικού τομέα αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου των εκπομπών από τις μεταφορές.

Επομένως, η ενισχυμένη συνεργασία με τον τομέα των μεταφορών είναι απαραίτητη για τη στήριξη της εφαρμογής ενός σενάριο υψηλής φιλοδοξίας.

Ταυτόχρονα, ο τουρισμός πρέπει να καθορίσει το δικό του σενάριο υψηλών φιλοδοξιών, πέραν των μεταφορών, με επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών και υψηλής απόδοσης.